ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιορτάζοντας 120 χρόνια κινηματογράφου στη Στέγη με τον Τιερί Φρεμό

Γιορτάζοντας 120 χρόνια κινηματογράφου στη Στέγη με τον Τιερί Φρεμό
Thierry Frémaux. Φωτογραφία © Brigitte Lacombe

Σήμερα, 2 Φεβρουαρίου, ας ετοιμαστούμε για ένα ταξίδι στον κόσμο της απαρχής μιας τέχνης που μας χαρίζει όνειρα για περισσότερο από έναν αιώνα με αφηγητή έναν άντρα που έχει συνδέσει τη μοίρα του με το φακό της κινούμενης εικόνας.

Προσκεκλημένος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, ο Τιερί Φρεμό, ένας από τους πιο διακεκριμένους και δραστήριους ανθρώπους της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας και γενικός διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών από το 2007 επισκέπτεται την Αθήνα με αφορμή τον εορτασμό των 120 χρόνων από τη γέννηση του κινηματογράφου για να μας παρουσιάσει αλλά και να σχολιάσει ειδικά για το ελληνικό κοινό το Lumière!, μια συρραφή 98 συντηρημένων και αποκατεστημένων ταινιών του Λουί Λυμιέρ και των οπερατέρ του, από το 1895 έως το 1905.

Γιατί ο Φρεμό είναι ιδανικός οικοδεσπότης

Ένας από τους πιο επιδραστικούς και σημαντικούς ανθρώπους του σινεμά παγκοσμίως, ο Φρεμό είναι καλλιτεχνικός Διευθυντής από το 2004 ξεκινώντας την καριέρα του ως εθελοντής στο Ινστιτούτο Λυμιέρ της Λυών, όπου στην πορεία έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής του (και στο οποίο παραμένει επικεφαλής), στο πλευρό του Bertrand Tavernier, προτού ο τότε πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών, Gilles Jacob, τον καλέσει να αναλάβει το φεστιβάλ.

Ο φιλέλληνας δίνει τον τόνο στην πορεία και την εξέλιξη του εμβληματικού φεστιβάλ κινηματογράφου στην ακτογραμμή της νότιας Γαλλίας και αποτελεί έναν χαρισματικό εκπρόσωπό του. Ενθουσιώδης και αεικίνητος, ο Τιερί Φρεμό έδωσε νέα πνοή στο Φεστιβάλ των Καννών αναδεικνύοντας το σε επίκεντρο ενός δυναμικού, σύγχρονου, νεωτερικού σινεμά και είναι ένθερμος υποστηρικτής της εγχώριας παραγωγής μας επιλέγοντας ελληνικές ταινίες σε όλα τα προγράμματα του φεστιβάλ.

Η επίσκεψή του, με αφορμή τον εορτασμό των 120 χρόνων από τη γέννηση του κινηματογράφου και τις πρώτες ταινίες των αδελφών Λυμιέρ, μοιάζει ιδανική έναρξη για ένα 2016 γεμάτο από μια κινηματογράφο.

Όταν ο κινηματογράφος δημιουργήθηκε

LumierePoster

Στο ρόλο του αφηγητή ο Τιερί Φρεμό θα παρουσιάσει και θα σχολιάσει ειδικά για το ελληνικό κοινό τη συρραφή Lumière! οδηγώντας μας πίσω στο 1895, όταν οι αδελφοί Λυμιέρ ανακαλύπτουν τον Cinématographe (μια μηχανή λήψης, εκτύπωσης και προβολής φιλμ) και γυρίζουν μερικές από τις πρώτες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου όπως Η έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ, Ο ποτιστής που ποτίζεται κα.

Το στήσιμο μιας σκηνής, τα τράβελινγκ, τα ειδικά εφέ αποκαλύπτουν την τέχνη του κινηματογράφου σε ένα κολάζ από φιλμ που συνθέτουν σχεδόν 100 μικρού μήκους ταινίες, από παγκοσμίου φήμης αριστουργήματα έως και λιγότερα γνωστά διαμάντια, αποκατεστημένα πλήρως σε 4K, προς τιμήν της κληρονομιάς των αδελφών Λυμιέρ: αξέχαστες εικόνες και μια κλεφτή ματιά στη Γαλλία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, των αρχών του 20ού αιώνα.

Η συντήρηση και η αποκατάσταση των ταινιών έγιναν από το Institut Lumière (Λυών) και το Eclair Group (Παρίσι), σε συνεργασία με το CNC (Παρίσι), τη Cinémathèque française (Παρίσι), καθώς και το Immagine Ritrovata (Μπολόνια).

Η βραδιά γίνεται με την υποστήριξη του Total Foundation, ως μέρος της συνεργασίας του με το Heritage Foundation στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών που εξακολουθεί να φροντίζει για την παιδεία του βλέμματος μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ