ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπενουά Βιολιέ: Ο φόβος για την παρακμή στην τελευταία του συνέντευξη πριν αυτοκτονήσει

Μπενουά Βιολιέ: Ο φόβος για την παρακμή στην τελευταία του συνέντευξη πριν αυτοκτονήσει
Twitter/ Bienoit Violier

“Πρέπει να κάνεις συνεχώς τον πελάτη να επιστρέφει” είπε στην τελευταία του συνέντευξη ο 44χρονος σταρ σεφ Μπενουά Βιολιέ που αυτοκτόνησε την Κυριακή με όπλο, στο σπίτι του στην Ελβετία. Ο καλλιτέχνης της κουζίνας μίλησε στη γαλλική Liberation τέσσερις μόλις μέρες πριν το θάνατο του και ανάμεσα στα λόγια του διακρίνεις το φόβο της παρακμής και το άγχος της υπεροχής που κουβαλούσε.

Ο καλύτερος σεφ στον κόσμο που αυτοκτόνησε σοκάροντας τον κόσμο της γαστρονομίας φοβόταν ότι η επιτυχία του δεν θα είχε διάρκεια. Για εκείνον τα τρία αστέρια Michelin και η διάκριση του στην κορυφή της La Liste μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο δεν είχε ιδιαίτερη σημασία.

Όλα για τον πελάτη

“Πρέπει να προσφέρεις υπηρεσίες και γεύσεις που θα κρατήσουν τα τραπέζια γεμάτα” είπε. “Ελπίζω να έχω διάρκεια στο χρόνο. Με 54 υπαλλήλους δεν έχεις περίοδο χάριτος μεγαλύτερη από τρεις μήνες” είπε όταν σχολίασε την λίστα αναμονής στις κρατήσεις του Restaurant de l'Hotel de Ville στην επαρχιακή πόλη Crissier όπου και είχε στήσει το ναό του με πιάτα από κυνήγι, ένα χόμπι που ο ίδιος αγαπούσε πολύ.

“Πρέπει να παραμένεις πάντα συγκεντρωμένος... Οι άνθρωποι δεν έρχονται σε σένα για τη θέα στη θάλασσα” είπε αστειευόμενος σχολιάζοντας την άχαρη τοποθεσία του εστιατορίου που διοικούσε, σε μία σχεδόν βιομηχανική ζώνη κοντά στο εθνικό οδικό δίκτυο της Ελβετίας.

benoit

Στη συνέντευξη του ο Βιολιέ μίλησε για την άγνοια που είχε για τη La Liste ενώ εξομολογήθηκε ότι δεν είχε διάθεση να παραστεί στην απονομή του καθώς είχε να κάνει άλλες γραφειοκρατικές δουλειές.

Ο 44χρονος που υπήρξε από μικρός δεινός κυνηγός και είχε γράψει μια ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια 1.000 σελίδων για πουλιά εξομολογήθηκε στη Liberation ότι σκεφτόταν να ξεκινήσει να φωτογραφίζει στον ελεύθερο χρόνο του, αφήνοντας το τουφέκι του στην άκρη. Επιπλέον θα ήθελε να διδάξει μαγειρική.

Η τηλεόραση έχει εκφυλίσει το επάγγελμα μας. Όλοι πιστεύουν ότι μπορούν μέσα σε τρεις μήνες να γίνουν star στην κουζίνα. Το να είσαι όμως μάγειρας είναι υπόθεση ολόκληρης ζωής” είπε.

Διαβάστε και αυτά

Η τραγική σύμπτωση με την αυτοκτονία του καλύτερου σεφ στον κόσμο, Mπενουά Βιολιέ

H Hélène Darroze είναι καλύτερη γυναίκα σεφ της χρονιάς

Επάγγελμα σεφ: Καλλιτέχνες ή τεχνίτες;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ