ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η γυμνή αλήθεια της γυναίκας από τον Peter Lindbergh στη Gagosian Gallery της Αθήνας

Η γυμνή αλήθεια της γυναίκας από τον Peter Lindbergh στη Gagosian Gallery της Αθήνας
Kristen McMenamy, Le Touquet, France, 2009 © Peter Lindbergh, Courtesy Gagosian Gallery

Ένας από τους πλέον εμβληματικούς φωτογράφους των ημερών μας, ο εξαιρετικά ειλικρινής στο φακό του Peter Lindbergh επισκέπτεται την Αθήνα με μια έκθεση αφιερωμένη στη γυναίκα.

Στην έκθεση "Η Γυναίκα μέσα από το φακό του Peter Lindbergh" της Gagosian Gallery στην Αθήνα η γυναικεία φιγούρα εκθειάζεται είτε γυμνή, είτε ντυμένη. Πάντα αληθινή και πάντα παραδομένη στην ιδέα πίσω από το φευγαλέο στιγμιότυπο που ο άντρας από τη Λίσσα της Γερμανίας επιλέγει να παγιδέψει στο χρόνο.

Γεννημένος το 1944, περνώντας πλέον το χρόνο του ανάμεσα σε Παρίσι, Νέας Υόρκης και Αρλ, ο Lindbergh εξακολουθεί να είναι δραστήριος στο χώρο που τον ανέδειξε σε ένα αντιδάνειο εικόνας. "Η ουσία της τέχνης δεν είναι να αψηφά τους κανόνες; Να αμφισβητεί τα δεδομένα; Δεν είναι να ανακαλύπτει νόημα σε αντικείμενα και καταστάσεις πριν το ανακαλύψουν οι άλλοι;" αναρωτιέται ο δημιουργός, δίνοντας απαντήσεις με κάθε ένα πορτρέτο που αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας χωρίς σενάριο.

LINDB 2011.0004

Jessica Chastain, Industria Superstudio, New York USA, 2011, © Peter Lindbergh, Courtesy Gagosian Gallery

Αντλώντας έμπνευση από την κινηματογραφική αφήγηση και τις φωτογραφίες δρόμου οι γυναίκες του Lindbergh είναι κομψές ακόμη και όταν είναι γυμνές, είναι θηλυκές και απροκάλυπτα αληθινές, όπως θα όριζαν άλλωστε οι ανατολικοευρωπαϊκές αναφορές του που εκτιμούν την ποιότητα του ρεαλισμού.

Με σήμα κατατεθέν του τα σε ασπρόμαυρο υψηλού κοντράστ πορτρέτα του, ο Lindbergh των πολλών editorial μόδας (Vogue, Harper's Bazaar, Interview, W είναι μερικά από τα περιοδικά που έχουν συνεργαστεί με τον μάστορα του νεορεαλισμού στην εικόνα) γυρνάει το φακό του πέρα από τη λάμψη που τυφλώνει. Προτιμάει να αναδεικνύει τις λεπτομέρειες και την αλήθεια χρησιμοποιώντας τον μοντέρνο χορό, για να αναδείξει την ανθρώπινη σιλουέτα με τρόπο που εμπεριέχει στοιχεία τόσο της αρχαιότητας όσο και της σύγχρονης εποχής.

Στην έκθεση της Gagosian Gallery ο επισκέπτης θα κληθεί να αναγνώσει φωτογραφίες από τα τελευταία 30 χρόνια καριέρας του. Μια απόδειξη ότι ο Lindbergh όχι μόνο διακρίθηκε στη φωτογραφία μόδας αλλά καθιέρωσε τη δική του σχολή πορτρέτων διασήμων και μη. Μόνικα Μπελούτσι, Κέιτ Μος, Τζέσικα Τσάστειν, αναρίθμητες άλλες, κάθε μια μούσα της μόδας και της έβδομης τέχνης απαθανατίζονται χωρίς φτιασίδια σε πορτρέτα που δεν τα διακρίνει καμία αναστολή, μόνο η αλήθεια της γυναίκας εκτεθειμένη μπροστά του. Συνεπώς, μπροστά μας.

Η έκθεση στη Gagosian Gallery (τηλ. 210 3640215) από τις 4 Φεβρουαρίου έως τον Απρίλιο του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ