ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυθεντικός ο πίνακας του Κλιμτ που βρέθηκε σε αεραγωγό - Είχε κλαπεί πριν από 23 χρόνια

Αυθεντικός ο πίνακας του Κλιμτ που βρέθηκε σε αεραγωγό - Είχε κλαπεί πριν από 23 χρόνια
Italian Police via AP

Ο πίνακας που ξαναβρέθηκε τυχαία, πριν από πέντε εβδομάδες και μετά από 23 χρόνια, στην Πιατσέντσα, στη βορειοδυτική Ιταλία, αποδείχθηκε ότι είναι αυθεντικό έργο του διάσημου Αυστριακού ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ.

«Με μεγάλη συγκίνηση μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι ο πίνακας που βρέθηκε είναι αυθεντικός», είπε σχετικά η εισαγγελέας Ορνέλια Τσίκα, που είχε αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης.

Τον έκλεψαν, αλλά τον άφησαν στο Μουσείο

Το Φεβρουάριο του 1997, και όσο το μουσείο της Πιατσέντσα Γκαλερία Ρίτσι Όντι ήταν κλειστό για ανακαίνιση, ο πίνακας «Πορτρέτο Κυρίας» εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ένας εργάτης που καθάριζε τον εξωτερικό τοίχο του μουσείου, τον βρήκε εντελώς τυχαία. Καθώς ξερίζωνε τον κισσό, έπεσε ένα μικρό πορτάκι της θύρας εξαερισμού και φάνηκε μια μαύρη σακούλα απορριμμάτων η οποία περιείχε το έργο, τυλιγμένο σε ρολό και χωρίς το κάδρο του.

Όπως φαίνεται, οι κλέφτες άρπαξαν το έργο και το έκρυψαν εκεί, προκειμένου να επιστρέψουν για να το πάρουν κάποια στιγμή, κάτι που για άγνωστους λόγους δεν έγινε ποτέ.

Ο διευθυντής του μουσείου, Μάσιμο Φεράρι, είχε πει από την πρώτη στιγμή ότι υπήρχαν «θετικές ενδείξεις» ότι επρόκειτο για τον αυθεντικό πίνακα. Το «Πορτρέτο Κυρίας», ένας πίνακας μεγέθους 55x65 εκατοστών, φιλοτεχνήθηκε το 1916-17 από τον Γκούσταβ Κλιμτ. Το 1996, ένα χρόνο πριν κλαπεί, το έργο είχε έρθει στη δημοσιότητα, καθώς μια φοιτήτρια της Ιστορίας της Τέχνης, η Κλαούντια Μάνγκα, διαπίστωσε ότι κάτω από το πορτρέτο κρυβόταν ένα προγενέστερο έργο του κορυφαίου Αυστριακού ζωγράφου. Η θεωρία της Μάγκα αποδείχθηκε σωστή όταν ο πίνακας εξετάστηκε με ακτίνες Χ. Το αρχικό πορτρέτο ήταν ενός κοριτσιού από τη Βιέννη, το οποίο πέθανε, και ο Κλιμτ φέρεται να ζωγράφισε πάνω σε αυτό το «Πορτρέτο μιας κυρίας», για να ξεχάσει τον πόνο από τον θάνατό της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ