ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Του κόσμου τα παιχνίδια»: Από το Μουσείο Μπενάκη στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

«Του κόσμου τα παιχνίδια»: Από το Μουσείο Μπενάκη στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
Μουσείο Μπενάκη

Σπάνια κομμάτια από την πλούσια συλλογή του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών ταξιδέουν τον επισκέπτη σε άλλους τόπους και άλλες εποχές, στην έκθεση που γίνεται αυτές τις μέρες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει όσους βρεθούν αυτές τις ημέρες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Παιχνίδια, πολύχρωμα, διαφόρων ειδών και εποχών ταξιδεύουν σε χώρες κοντινές αλλά και μακρινές. Πρόκειται για ένα ακόμη πρότζεκτ της συνεργασίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με το Μουσείο Μπενάκη, την έκθεση με τίτλο «Του Κόσμου τα Παιχνίδια» που ξεκίνησε την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 και φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη & Περιβάλλον», που βρίσκεται στο επίπεδο αναχωρήσεων του αεροδρομίου, είσοδος 3.

Σπάνια και πανέμορφα κομμάτια από την πλούσια συλλογή του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών, κούκλες με τοπικές φορεσιές, μεταφορικά μέσα, παιχνίδια παραδοσιακά, χειροποίητα, αλλά και βιομηχανικά, μάς συστήνονται και μας διηγούνται την ιστορία τους. Μέσα από αυτό το ταξίδι από το 19ο έως τα τέλη του 20ού αιώνα διαπιστώνουμε ότι, πέρα από την ψυχαγωγία, τα παιχνίδια αποτελούν κομμάτι του ψηφιδωτού της ιστορίας και της εξέλιξης του πολιτισμού.

Το οπτικό υλικό σε μορφή video, παραγωγής της AbFab Productions, προσφέρει στον επισκέπτη μια γρήγορη περιήγηση σε αγαπημένα παιχνίδια μικρών και μεγάλων από όλες τις γωνιές της γης και ξυπνά μνήμες και ερεθίσματα για γνώση δημιουργώντας μια ευχάριστη διάθεση.

Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο, με πυρήνα τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 2017. Η συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 20.000 παιχνίδια, βιβλία, έντυπο υλικό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας, προερχόμενα από την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και από χώρες της Ανατολής. Ξεκινώντας από την αρχαιότητα και φτάνοντας μέχρι το 1970 περίπου, η συλλογή έχει ως στόχο την κάλυψη, τη μελέτη και την παρουσίαση όλων των εκφράσεων και πτυχών του θέματος «Παιδί και Παιχνίδι».

Στεγάζεται σε κτήριο της περιόδου 1897-1900 και η αρχιτεκτονική μορφολογία του περιέχει στοιχεία κυρίως γοτθικού ρυθμού με αναφορές στον ευρωπαϊκό μεσαίωνα, αλλά και στοιχεία baroque και art nouveau. Δωρήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 1976 από τη Βέρα Κουλούρα σύμφωνα με την επιθυμία του συζύγου της, Υδραίου ευεργέτη και πλοίαρχου Αθανάσιου Κουλούρα.

Info

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, Εκθεσιακός Χώρος «Τέχνη & Περιβάλλον», Επίπεδο αναχωρήσεων (είσοδος 3)

Διάρκεια: 17/01/2020 - 28/06/2020

Εισιτήρια: Είσοδος ελεύθερη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ