ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μόνα Λίζα» από 330 κύβους του Ρούμπικ βγαίνει σε δημοπρασία – Τιμή εκκίνησης τα 150.000 ευρώ

«Μόνα Λίζα» από 330 κύβους του Ρούμπικ βγαίνει σε δημοπρασία – Τιμή εκκίνησης τα 150.000 ευρώ
space-invaders.com

Η διαφορετική εικαστική προσέγγιση του πιο διάσημου έργου στην ιστορία της Τέχνης, μία «Μόνα Λίζα» κατασκευασμένη από 330 κύβους του Ρούμπικ, το διάσημο παζλ της δεκαετίας του ’80, βγαίνει σε δημοπρασία στις 23 Φεβρουαρίου, στο Παρίσι από τον οίκο Arcturial. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το έργο του διάσημου Γάλλου street artist με το ψευδώνυμο Invader, δημιουργήθηκε το 2005 και αναμένεται να πωληθεί στην τιμή των 150.000 ευρώ

Ο καλλιτέχνης άρχισε να διερευνά τη χρήση των κύβων του Ρούμπικ στην τέχνη -μια τεχνική που ονομάζεται «Rubikcubism»- το 2004. Ο Invader (εισβολέας) αυτοπροσδιορίζεται ως UFA (Unidentified Free Artist /Μη ταυτοποιημένος ελεύθερος καλλιτέχνης).

Όπως γράφει στην ιστοσελίδα του «διερευνά λίγο λίγο τις πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές του πλανήτη και ‘εισβάλει’ σε αυτές, με στόχο να αφήσει 20 - 50 έργα σε κάθε πόλη». Η δουλειά του με τα κεραμικά πλακίδια παραπέμπει σε εικόνες παλιών video games και ηρώων κόμικ, ενώ έργα του βρίσκονται σε περισσότερες από 33 πόλεις του κόσμου, από το Τόκιο μέχρι την Τυνησία.

https://www.instagram.com/p/B7qIDvECH38

Όπως αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών όσον αφορά το Rubikcubism, ο θεατής ενός τέτοιου έργου πρέπει να το δει από κάποια απόσταση, καθώς από κοντά δεν βλέπει παρά μία μάζα από κύβους και χρώματα. Μόνο όταν κάνει μερικά βήματα πίσω, εμφανίζεται το πρόσωπο της Μόνα Λίζα.

Το έργο φέρει το όνομα «Rubik Mona Lisa» και είναι το πρώτο από τη σειρά ανάλογων έργων με τίτλο «Rubik Master Pieces».

https://www.instagram.com/p/B8Odws_I873

ΔΗΜΟΦΙΛΗ