ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μοναδικός θησαυρός: Βρέθηκαν 200 αρχαίοι αμφορείς μέσα σε σπήλαιο στη Μαγιόρκα

Μοναδικός θησαυρός: Βρέθηκαν 200 αρχαίοι αμφορείς μέσα σε σπήλαιο στη Μαγιόρκα
VIDEO CAPTURE

Περίπου 200 αρχαίοι ρωμαϊκοί αμφορείς ανακαλύφθηκαν σε υποθαλάσσιο σπήλαιο ανοικτά των ακτών της Μαγιόρκα, στην πρώτη κατάδυση που γίνεται εκεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι αμφορείς είναι κεραμικά σκεύη, τα οποία χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για την αποθήκευση κρασιού, σιταριού καθώς και άλλων υγρών ουσιών. Είναι σχεδιασμένα με δύο χερούλια, μια τεχνοτροπία που χρονολογείται από τη Νεολιθική Εποχή.

Τα πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο Φουέντε δε Σες Αϊγουάδες, το οποίο βρίσκεται στην Παραλία Αλκούδια, στη βορειανατολική ακτή της Μαγιόρκα, στις Ισπανικές Βαλεαρίδες Νήσους.

Το σπήλαιο διερευνάται από ομάδες ειδικών αρχαιολόγων και σπηλαιολόγων, με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας.

Οι επιστημονικές ομάδες εκτιμούν ότι τα κεραμικά σκεύη είχαν αφεθεί στο σπήλαιο από ναύτες, στο πλαίσιο μιας τελετουργικής προσφοράς.

Το σπήλαιο Φουέντε δε Σες Αϊγουάδες ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1998, με την τελευταία κατάδυση που πραγματοποιήθηκε από υποβρύχιους αρχαιολόγους να λαμβάνει χώρα το έτος 2000.

Παρά το γεγονός ότι το σπήλαιο είχε εξερευνηθεί προηγουμένως, οι ειδικοί πλέον έχουν τη δυνατότητα να την παρατηρήσουν ενδελεχώς, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες.

«Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η ανακάλυψη τουλάχιστον 200 νέων αμφορέων», δήλωσε ο επικεφαλής των επιστημονικών ομάδων, Μανέλ Φουμάς, μιλώντας στο δίκτυο Central European News.

Ο Φουμάς υπογράμμισε πως «η σύγχρονη τεχνολογία τρισδιάστατης σάρωσης, θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε πλήρως τη δομή του σπηλαίου».

Το σπήλαιο – το οποίο έχει μήκος 591 ποδών (180 μέτρα) και είναι γεμάτο σταλακτίτες και αρκετούς θαλάμους με οξυγόνο – μπορεί να προσεγγιστεί από ένα στενό κάθετο φρεάτιο, στο οποίο φτάνει κανείς, με ένα σύστημα τροχαλία.

«Το μυστήριο κρύβεται στο ερώτημα γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί αμφορείς εκεί κάτω. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο», τόνισε ο Μανέλ Φουμάς.

Οι έρευνες των επιστημονικών ομάδων θα συνεχιστούν, ώστε να διαπιστωθεί πώς έφτασαν τόσοι αμφορείς να βρίσκονται μέσα σε ένα τόσο περίκλειστο σπήλαιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ