ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Ανοιχτό από σήμερα - Με δωρεάν είσοδο

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Ανοιχτό από σήμερα - Με δωρεάν είσοδο
ΕΜΤΣ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που στεγάζεται στο βιομηχανικό κτίριο του Τάκη Ζενέτου στο Φιξ, ανοίγει στο κοινό με ελεύθερη είσοδο έως ότου ολοκληρωθεί η δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας του.

Από την Παρασκευή θα είναι ανοιχτοί όλοι οι όροφοι που στεγάζουν τη μόνιμη συλλογή, που θα είναι προσβάσιμη στο κοινό σε μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ελληνική και διεθνή σύγχρονη τέχνη.

Μέχρι τα επίσημα εγκαίνια του μουσείου, σε λίγες εβδομάδες, η Υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε ότι θα γίνει διορισμός διευθυντή διετούς θητείας ενώ εντός του 2020 θα προκηρύξει το διεθνή διαγωνισμό, από τον οποίο θα προκύψει ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και βούληση του πρωθυπουργού όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού σε συνέντευξη Τύπου, είναι να περάσει το κτίριο στην ιδιοκτησία του ΕΜΣΤ. Το κτίριο του ΕΜΣΤ είναι μισθωμένο από την Αττικό Μετρό Α.Ε. με σύμβαση διάρκειας 50 ετών, η οποία είχε υπογραφεί το 2002 για τις τότε ανάγκες της κατασκευής του μουσείου (στα υπόγεια γκαράζ) και του μετρό Φιξ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 172 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, από τα συνολικά 1300 έργα που αριθμεί η μόνιμη συλλογή. Αυτή συγκροτήθηκε με την έναρξη της λειτουργίας του ΕΜΣΤ, εδώ και μια εικοσαετία, από αγορές, δωρεές καλλιτεχνών ή συλλεκτών. Κατά καιρούς, κάποια παρουσιάστηκαν αποσπασματικά σε εκθέσεις (Μέγαρο Μουσικής, ΑΣΚΤ, Ωδείο Αθηνών), στα χρόνια της περιπλάνησης του ΕΜΣΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ