ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θύμα οικονομικής απάτης είχε πέσει ο καλύτερος σεφ του κόσμου, Μπενουά Βιολιέ, πριν αυτοκτονήσει

Θύμα οικονομικής απάτης είχε πέσει ο καλύτερος σεφ του κόσμου, Μπενουά Βιολιέ, πριν αυτοκτονήσει
Τwitter/ Yonder

O σταρ σεφ Mπενουά Βιολιέ είχε πέσει θύμα απάτης πριν πυροβολήσει τον εαυτό του αυτοκτονώντας ισχυρίζεται το οικονομικό περιοδικό Bilan σε δημοσίευμα του. Το “σχήμα πυραμίδας” που αποδείχθηκε μοιραίο αν όχι κίνητρο για να βάλει τέλος στη ζωή του είχε κοστίσει από 554,700 λίρες έως 1.37 εκατομμύρια λίρες.

Ο 44χρονος Βιολιέ, ο καλύτερος σεφ του 2015 μετά τον Δεκέμβριο όταν και η La Liste ανέδειξε το μικρό εστιατόριο του Restaurant de l’Hotel de Ville σε καλύτερο του κόσμου, ίσως έπεσε θύμα μιας οικονομικής πλεκτάνης ισχυρίζεται το περιοδικό.

Στην απάτη οδηγήθηκε από την εταιρία Private Finance Partners που κήρυξε πτώχευση τον Νοέμβριο ενώ ήδη ένα από τα στελέχη της έχει συλληφθεί. Η PFP διακινούσε και πωλούσε πανάκριβες ετικέτες σπάνιων κρασιών με έδρα την πόλη Σιόν της Ελβετίας ωστόσο, χωρίς προφανή λόγο, σταμάτησε να προμηθεύει τους πελάτες της, με τον Βιολιέ να ήταν ένας από αυτούς.

Τα κρασιά (με τιμές από 14.000 έως και 27.500 χιλιάδων λιρών) διαθέτονταν στις κάβες των αστεράτων εστοατορίων με σχεδόν 4πλάσιο αντίτιμο φέρνοντας κέρδη στα ταμεία των δαπανηρών επιχειρήσεων εστίασης.

Όταν η προμήθεια διακόπηκε, ο Βιολιέ έχασε τεράστια χρηματικά ποσά.

“Για αυτό αυτοκτόνησε”

Πλέον οι θεωρίες τι μπορεί να όπλισε το χέρι του Βιολιέ αποκτούν και ένα επιπλέον χρώμα, αυτό του χρήματος. Εαν ο Βιολιέ είχε αναγκαστεί να καλύψει τη ζημιά που οι συνεργάτες του επέβαλαν, η αυτοκτονία του ίσως βρήκε το λόγο και την αιτία της. “Είναι η ζωή μου, κοιμάμαι σκεφτόμενος την τέχνη της μαγειρικής και ξυπνάω με αυτή” έλεγε σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι της Ελβετίας TV RTS το Δεκέμβριο του 2015 ο Μπενουά Βιολιέ για το πάθος του που τον ανέδειξε σε κορυφαίο εκπρόσωπο της Γαλλικής κουζίνας και του κυνηγιού.

Η κηδεία του έγινε το Σάββατο στην περιοχή Saintes της Γαλλίας όπου και ειχε γεννηθεί. Περισσότερα από 1.500 άτομα θρήνησαν την απώλεια που άφησε ορφανό από έναν ταλαντούχο μάστορα της γεύσης τη γαστρονομία του σήμερα.

Διαβάστε και αυτά

Η τραγική σύμπτωση με την αυτοκτονία του καλύτερου σεφ στον κόσμο, Mπενουά Βιολιέ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ