ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Αναβάλλονται τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Γκίζα της Αιγύπτου

Κορωνοϊός: Αναβάλλονται τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Γκίζα της Αιγύπτου
AP Photo/Maya Alleruzzo

Ο κορωνοϊός καθυστερεί και τα σχέδια της Αιγύπτου για τα εγκαίνια δύο μεγαλόπνοων έργων: Της νέας δοικητικής πρωτεύουσας της χώρας και του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Γκίζας.

Τις ημερομηνίες μεγάλων εθνικών έργων της Αιγύπτου αλλάζει ο κορωνοϊός. Λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του COVID-19, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, αποφάσισε να αναβάλλει τα εγκαίνια της νέας διοικητικής πρωτεύουσας και του Μεγάλου Αρχαιολογικού Μουσείου, για το 2021, από το 2020 που ήταν προγραμματισμένα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αιγυπτιακής Προεδρίας, πρέσβη Μπάσαμ Ράντι, αυτή η απόφαση οριστικοποιήθηκε μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μουστάφα Μαντμπούλι και τον υπουργό Οικισμού, Άσεμ Ελ Γκαζάρ.

Ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας δήλωσε ότι ο υπουργός Οικισμού τόνισε την ανάγκη να εξασφαλιστεί η συνέχιση των εργασιών στα εργοτάξια, αλλά διατηρώντας ταυτόχρονα την ασφάλεια των εργαζομένων.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ζήτησε την τήρηση όλων των προληπτικών μέτρων στα εργοτάξια για τη διατήρηση της ασφάλειας των εργαζομένων και την παροχή των αναγκαίων ιατρικών υπηρεσιών, όπου χρειαστεί.

Το νέο μουσείου του Καΐρου θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με το κόστος του να «αγγίζει» το 1,1 δισ. δολάρια. Μάλιστα, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης ήταν και μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, με την Ιαπωνία να στηρίζει την κατασκευή, με μεγάλα δάνεια (ένα αρχικό δάνειο 300 εκατ. δολαρίων κι ένα δεύτερο των 450 εκατ., με ευνοϊκούς όρους και μεγάλη περίοδο χάριτος).

Πενήντα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα για 50.000 εκθέματα και επιπλέον ανοιχτός εκθεσιακός χώρος 42.000τ.μ., συνθέτουν την «ταυτότητα» του νέου υπερ-μουσείου και του περιβάλλοντος χώρου, που έχουν σχεδιαστεί με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ