ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη Beyoncé του μπαλέτου, Μisty Copeland

Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη Beyoncé του μπαλέτου, Μisty Copeland

Η Misty Copeland έχει καταρρίψει τόσο ρεκόρ όσο και στερεότυπα στον ακραία ανταγωνιστικό χώρο του μπαλέτου με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον στην κορυφή. Η μια επιτυχία της διαδέχεται την άλλη με ρυθμό τόσο γρήγορο που είναι πλέον δύσκολο να την παρακολουθήσει κανείς.

Για του λόγου το αληθές, την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι η Copeland είναι η πρώτη Αφροαμερικανή μπαλαρίνα που έγινε Α’ χορεύτρια –ανώτατο αξίωμα για έναν χορευτή- στο American Ballet Theatre.

Η Copeland στέκεται επάξια πλάι στις Stella Abrera και Maria Kochetkova, άλλες κορυφαίες χορεύτριες του ABT, που είναι μια από τις 3 κορυφαίες σχολές στον κόσμο.

Η Copeland προσφάτως μπήκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με το ρόλο της ως Odette/Odile στην “Λίμνη των Κύκνων”. Φημολογούταν μάλιστα ότι θα προαγόταν σε Α’ χορεύτρια αμέσως μετά, ιδίως λόγω των ασυνήθιστα καλών κριτικών που απέσπασε η παράσταση.

Όπως είναι φυσικό, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από το όνομά της 32χρονης μπαλαρίνας-φαινόμενο. Ακολουθούν δέκα πράγματα που δεν γνώριζες -και οφείλεις να γνωρίσεις- για την καθηλωτική κυρία Copeland.

gallery 1455035644 hbz 030116 welldegas03

Γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1982 στο Κάνσας και μεγάλωσε στο Gardena και San Pedro της Καλιφόρνια. Η Copeland παρακολούθησε το πρώτο μάθημα μπαλέτου σε ηλικία 13 ετών - ηλικία που θεωρείται ιδιαίτερα προχωρημένη για να ξεκινήσει κανείς επαγγελματική προπόνηση.

Η παιδική της ηλικίας ήταν δύσκολη. Ήταν μία από 6 παιδιά μιας φτωχής οικογένειας που ζούσε νομαδικά κάτω από συνθήκες ανέχειας.

Προπονήθηκε από τους Cynthia και Patrick Bradley οι οποίοι αργότερα ενεπλάκησαν σε δικαστική αντιδικία με τη μητέρα της, Sylvia DelaCerna. Διέμεινε για ένα διάστημα στο σπίτι των δασκάλων της, πριν επιστρέψει στην οικογένεια της. Η ίδια έχει δηλώσει ότι η διαμάχη αυτή της κόστισε πολύ.

Ξεκίνησε να φοιτά στο ABT το 2000, ενώ εντάχθηκε στο Corps de Ballet της σχολής μόλις το 2001. Πριν κάνει τα πρώτα της βήματα στον χώρο του μπαλέτου, φρόντισε να τελειώσει το σχολείο της στην Καλιφόρνια.

Η Copeland έχει πέσει θύμα ρατσισμού κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας στο ABT, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι δεν έχει ούτε το σώμα αλλά ούτε και το ταλέντο για να καταλάβει κορυφαίες θέσεις στο μπαλέτο.

gallery 1454957845 hbz 030116 welldegas10

Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια, άλλες μπαλαρίνες υποστήριζαν ότι οι μαύρες γυναίκες δεν “ταιριάζουν” στον παραδοσιακό χώρο του μπαλέτου.

Η άλλοτε ντροπαλή Copeland πλέον κάνει συνεχώς ομιλίες και δίνει συνεντεύξεις μιλώντας υπέρ της διαφορετικότητας στο μπαλέτο σπάζοντας τα τείχη του ρατσισμού με ciseaux.

Το 2014 η Copeland έγινε πρόσωπο της εταιρίας αθλητικών ρούχων Underarmour για την καμπάνια I WILL WHAT I WANT, κάνοντας το μπαλέτο προσβάσιμο σε ένα πιο ευρύ κοινό, αναδεικνύοντας την mainstream δυναμική του.

Η Copeland έχει γράψει δύο βιβλία. Το πρώτο είναι η αυτοβιογραφία της με τίτλο “Life in Motion: An Unlikely Ballerina”. Και το δεύτερο είναι ένα παιδικό βιβλίο με τίτλο “Firebird” – που ήταν και ο πρώτος σημαντικός της ρόλος.

Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσω της συνεργασίας της με τον Prince. Αν και ήταν η μούσα του, αντιθέτως με τα όσα γράφτηκαν, δεν ήταν ποτέ ζευγάρι.

Έχει φτιαχτεί ντοκιμαντέρ βασισμένο στην καριέρα της Copeland με τίτλο “A Ballerina’s Tale”, σκηνοθετημένο από τον Nelson George.

1454957190 hbz 030116 welldegas11

Αυτή την εβδομάδα το Harper’s Bazaar δημοσιεύει ένα λυρικό project καθώς η Copeland ποζάρει σαν ηρωίδα του Degas που ζει ανάμεσα μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ