ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χαμένη παρτιτούρα του Μότσαρτ είδε το φως 250 χρόνια από τη γέννησή του

Χαμένη παρτιτούρα του Μότσαρτ είδε το φως 250 χρόνια από τη γέννησή του
Φωτογραφία της 22ας Ιανουαρίου 2016, όπου καταγράφεται άγαλμα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ στον κήπο της Bertramka Villa στην Πράγα κατά καιρούς ο Μότσαρτ διέμενε και συνέθετε τα χρόνια 1787-1791. Στην Πράγα έκαναν πρεμιέρα οι όπερες του Αυστριακού συνθέτη Don Giovanni και La clemeza di Tito, ενώ σ’ αυτήν την πόλη ο Μότσαρτ συνέθεσε διάφορα κομμάτια, όπως την άρια «Bella mia fiamma, addio!». Η τσεχική πρωτεύουσα συμμετέχει στους διεθνείς εορτασμούς για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μότσαρτ (27 Ιανουαρίου) Sean Gallup/Getty Images)

Ένα μουσικό κομμάτι που είχαν γράψει από κοινού ο Αυστριακός συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (Wolfgang Amadeus Mozart) και ο Ιταλός μουσικός Αντόνιο Σαλιέρι (Antonio Salieri) -στον οποίο ο θρύλος αποδίδει τον θάνατο του πρώτου- ανακαλύφθηκε στην Πράγα.

Η παρτιτούρα, που θεωρείτο εδώ και πολλά χρόνια χαμένη, περιλαμβάνει τη μουσική που έγραψαν μαζί ο Μότσαρτ και ο Σαλιέρι πάνω σε ένα λιμπρέτο του Ιταλού ποιητή Λορέντζο Ντα Πόντε (Lorenzo Da Ponte).

«Ανακαλύφθηκε στα αρχεία του Μουσείου Μουσικής, είναι ένα πραγματικά πολύτιμο εύρημα», είπε η εκπρόσωπος του Εθνικού Μουσείου Μουσικής της Πράγας (Národní Muzeum), Σάρκα Ντοκάλοβα (Šárka Dočkalová).

Η παρτιτούρα θα παρουσιαστεί επισήμως σε μια συνέντευξη Τύπου που προγραμματίζεται για την Τρίτη, συνέχισε η Ντοκάλοβα, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Μότσαρτ (1756-1791), μια από τις μεγαλύτερες διάνοιες όλων των εποχών στον κόσμο της μουσικής, είχε επισκεφθεί πολλές φορές από την Πράγα, η οποία τότε ανήκε στην αυτοκρατορία των Αψβούργων της Αυστρίας. Στις 29 Οκτωβρίου 1787, στην πόλη αυτή δόθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα της περίφημης όπερας Ντον Τζοβάνι, το λιμπρέτο της οποίας είχε γράψει ο Ντα Πόντε.

Η φήμη, την οποία απορρίπτουν οι ειδικοί, ότι ο Σαλιέρι (1750-1825) οδήγησε στον θάνατο τον Μότσαρτ επειδή ζήλευε την ιδιοφυία του, οφείλεται εν μέρει στο ποιητικό δράμα «Μότσαρτ και Σαλιέρι» που έγραψε ο Αλεξάντερ Πούσκιν το 1830.

Φέτος, κλείνουν 260 χρόνια από τη γέννηση και 225 από τον θάνατο του «αγαπημένου του Θεού». (Το πλήρες όνομα του Μότσαρτ ήταν Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ