ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιος είναι ο άγνωστος του τάφου της Πύλου

Ποιος είναι ο άγνωστος του τάφου της Πύλου
Υπουργείο Πολιτισμού

Έναν σπουδαίο πολεμιστή, νέο, πλούσιο, που έζησε και πέθανε ένδοξα την εποχή του Χαλκού, δηλαδή πριν από 3.500 χρόνια, έφερε στο φως, η αρχαιολογική σκαπάνη δύο Αμερικανών αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati.

"Σίγουρα δεν περιμέναμε να βρούμε ένα τόσο ιδιαίτερο τάφο", δήλωσε η Σαρόν Στόκερ η οποία, μαζί με τον σύζυγό της Τζακ Ντέιβις, έκαναν τις ανασκαφές. “Το να βρούμε ασύλλητο τάφο, είναι εξαιρετικά σπάνιο”,πρόσθεσε. Η αρχαιολογική έρευνα εστιαζόταν περίπου 150 μέτρα από το παλάτι του Νέστορα στην αρχαία Πύλο, το οποίο ήταν σημαντικό κέντρο του μυκηναϊκού πολιτισμού και αναφέρεται στην «Οδύσσεια. "Τόσα πολλά και τιμαλφή αντικείμενα σε ένα μόνο τάφο είναι ένα μοναδικό φαινόμενο", ανέφερε ο Ντέιβις στο CNN.

Τα ευρήματα του τάφου δείχνουν πώς ο μινωικός πολιτισμός, ο οποίος ήταν ο πρώτος αναπτυγμένος στην Ευρώπη, επηρέασε και τον μυκηναϊκό. Για παράδειγμα, ο μεγάλος αριθμός των σφραγίδων που βρέθηκαν στο χώρο φαίνεται ότι είχαν παραχθεί στην Κρήτη. Τί σημαίνει αυτό; Ότι έπαιξαν σημαντικό λειτουργικό ρόλο στην γραφειοκρατική κουλτούρα του νησιού.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη κάνοντας λόγο για σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα, κοντά στο παλάτι του Νέστορα, στην Πύλο.

Οι ανασκαφείς εργάζονται για περισσότερα από 25 χρόνια στην περιοχή της Πυλίας. Ο τάφος που βρέθηκε ήταν ασύλητος, λακκοειδής και ο “ένοικός” του ήταν 30 - 35 ετών. Αυτό όμως που μάγεψε την αρχαιολογική κοινότητα όλου του κόσμου, ήταν τα 1.400 κτερίσματα που βρέθηκαν.

Η υψηλή τους ποιότητα, όπως αναφέρουν οι αρχαιολόγοι, αποδεικνύει ότι η Πύλος, όπως και οι Μυκήνες στη ΒΑ Πελοπόννησο, είχε έντονα επηρεαστεί από τη μινωική τέχνη, γύρω στο 1.500 π.Χ. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι δεν βρέθηκε μυκηναϊκή ή μινωική κεραμική στον τάφο.

Σύμφωνα με Υπουργείο Πολιτισμού, βρέθηκαν τέσσερα ακέραια χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια, δύο συνθλιμμένα χρυσά κύπελλα, ένα ασημένιο κύπελλο με χρυσό χείλος και μία χρυσή αλυσίδα μήκους 76cm, τα άκρα της οποίας καταλήγουν σε φύλλα κισσού καθώς και αμέτρητες χρυσές ψήφους.

Επίσης, βρέθηκαν μεταξύ άλλων έξι ασημένια κύπελλα, περισσότερες από 1.000 ψήφοι από πολύτιμους και ημιπολίτιμους λίθους, όπως κορναλίνη, αχάτη, ίασπι και αμέθυστο. Ορισμένοι από τους πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, φαίνεται, σύμφωνα με του Υπουργείο Πολιτισμού, ότι κοσμούσαν το σώμα του νεκρού.

Ξίφος με περίτεχνη λαβή από ελεφαντόδοντο, επικαλυμμένη με χρυσό -σπάνια τεχνική που μιμείται την κεντητική- ήταν τοποθετημένο στο αριστερό στήθος του πολεμιστή. Ακριβώς από κάτω, βρέθηκε εγχειρίδιο με χρυσή λαβή παρόμοιας τεχνικής. Στα πόδια του νεκρού, βρέθηκαν μεταξύ άλλων χάλκινα όπλα, αγγεία και κύπελλα. Περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι, πιθανόν κατασκευασμένοι στην Κρήτη, με περίτεχνα εγχάρακτα σχέδια μινωικής τεχνοτροπίας καθώς και κομμάτια ελεφαντοστού.

Ποιός ήταν ο σπουδαίος νεκρός;

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ιδέα ποιος ήταν ο νεκρός», είπε η Στόκερ, "εκτός από το ότι ήταν κάποιος πολύ σπουδαίος και πολύ πλούσιος". "Εκείνη την περίοδο οι άνθρωποι συνήθως, θάβονταν με κεραμικά αντικείμενα, αλλά αυτός ο άνθρωπος ήταν τόσο πλούσιος που κηδεύτηκε με χαλκό, ασήμι και χρυσό".

Τα οστά του έδειξαν ότι είχε καλή φυσική κατάσταση, αναφέρουν οι αρχαιολόγοι. Σε συνδυασμό με τα πολεμικά αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο, δείχνουν ότι ήταν ένας πολεμιστής ή ενδεχομένως ένας ιερέας, καθώς πολλά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν μαζί του είχαν τελετουργικό χαρακτήρα.

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ.Μαρία Βλαζάκη δήλωσε ότι η σπουδαία αυτή ανακάλυψη έδειξε "το τεράστιο πλούτο της ιστορίας και του πολιτισμού στην Ελλάδα”. Υπογράμμισε δε ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθεί ασύλητος τάφος και μάλιστα τόσο σπουδαίος."Τα ευρήματα είναι πολύ εντυπωσιακά, όπως επίσης και τα τιμαλφή που βρέθηκαν στον τάφο. Είναι ασυνήθιστο να βρεθεί τόσο πολύ χρυσός και ασήμι”.

Ο Dylan Rogers, βοηθός διευθυντή της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, δήλωσε ότι η σπουδαία αυτή ανακάλυψη θα βρίσκεται στο επίκεντρο συζήτησης της αρχαιολογικής κοινότητας για πολύ καιρό.
"Είναι ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα της εποχής του χαλκού".

3,500-year-old treasure trove unearthed from grave of Greek warrior-king

By, Tim Hume and Elinda Labropoulou, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ