ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εξ αποστάσεως συνεδρία του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»

Εξ αποστάσεως συνεδρία του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»
Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, όπου επρόκειται να λάβει χώρα το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο με θέμα «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» ΙΝΤΙΜΕ

Με μότο «Μια πανδημία, μία ματαίωση… Αντιστεκόμαστε, Επικοινωνούμε!», οι διοργανωτές του 6ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, με θέμα «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», απάντησαν με τον δικό τους τρόπο στην υγειονομική κρίση και τις συνέπειές της.

Έτσι, μετά την αναγκαστική αναβολή, λόγω κορωνοϊού, του προγράμματος που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 2 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη και να εξελιχθεί σε ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, οι συντελεστές της δράσης πραγματοποίησαν την ίδια ημέρα χτες, Σάββατο, μία επετειακή εξ αποστάσεως συνεδρία (live session), στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και φοιτητές από διάφορα σημεία του πλανήτη.

Το live session θα μεταδοθεί από το Κανάλι της Βουλής σήμερα Κυριακή, 3 Μαΐου, στις 15:00 το μεσημέρι.

Μήνυμα αισιοδοξίας στους νέους

«Καμία ημέρα ας μην πάει χαμένη» εξηγεί η ιδρύτρια και Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του ΔΘΠ Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Αναπλ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη, μετά από πολλά αιτήματα και επικοινωνία με τους φοιτητές μας, οι οποίοι εξέφρασαν τόσο τη νοσταλγία για τις προηγούμενες διοργανώσεις, όσο και τη σφοδρή επιθυμία να συνδεθούν ξανά με τους ανθρώπους του ΔΘΠ και να επικοινωνήσουν, έστω και διαδικτυακά. Και η πανδημία δεν θα πρέπει να μας καταβάλει, για αυτό και θα καλύψουμε την ημέρα εκείνη με μία μεγάλη, αλλά εξ αποστάσεως αντάμωση».

Στην επετειακή αυτή συνεδρία συμμετείχαν πάνω από 70 εισηγητές και φοιτητές, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις του; για την πρωτοφανή κατάσταση την οποία όλοι μας βιώνουμε, αλλά και ένα μήνυμα αισιοδοξίας που θα απευθύνεται κυρίως στους νέους ανθρώπους. Το παρόν έδωσαν οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συγκεκριμένα ο Πρύτανης, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, και οι αντιπρυτάνεις Μηνάς Πασχόπουλος και Σταύρος Νικολόπουλος. Επίσης, θα συμμετείχαν πανεπιστημιακοί από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

Επιπλέον, μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο Τάσος Νούσιας, η Μαρία Δεναξά, αλλά και ο κορυφαίος φιλέλληνας Gregory Nagy, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και επικεφαλής του Center for Hellenic Studies στην Ουάσινγκτον.

Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη

Σε μήνυμα το οποίο απέστειλε στην Ακαδημαική Υπεύθυνη του Δ.Θ.Π. Ν. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τονίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η θεματική της επετειακής υμών συνεδρίας «Ελληνική γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», η συμμετοχή διακεκριμένων εισηγητών από διαφόρους χώρας, η παρουσία ακαδημαικών, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και πολλών φοιτητών και φοιτητριών, προοιωνίζονται ζωηράς και καρποφόρους συζητήσεις και πολύτιμα συμπεράσματα. Είμεθα επίσης βέβαιοι ότι η εκδήλωσις αύτη θα αναδείξη την δύναμιν της αντιστάσεως εις την παρούσαν παγκόσμιον κρίσιν και την αξίαν της επικοινωνίας και της συμμετοχής».

Απευθυνόμενος στη νεολαία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρει τα ακόλουθα: «Έχομεν εμπιστοσύνην εις τον δυναμισμόν και την υπευθυνότητα της νέας γενεάς, η οποία θα κληθή να διαχειρισθή τας επερχομένας κρισίμους κοινωνικάς και πολιτισμικάς αλλαγάς. Οι νέοι και αι νέαι καλούνται όμως να αναδειχθούν φορείς και υπερασπισταί και των πνευματικών αξιών και συνεχισταί των γνησίων στοιχείων των παραδόσεων. Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον έχει αφιερώσει το τρέχον έτος εις την "οφειλετικήν μέριμναν διά την νεολαίαν". Εις τας ανά την υφήλιον Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου ευρίσκονται εν εξελίξει ποικίλαι δράσεις και οργανούνται σχετικαί εκδηλώσεις, εν τω πνεύματι και της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη 2016), εις την Εγκύκλιον της οποίας τονίζεται ότι η παιδεία της νέας γενεάς οφείλει να αποβλέπη «όχι μόνον εις την νοητικήν καλλιέργειαν, αλλά και εις την οικοδομήν και την ανάπτυξιν του συνόλου ανθρώπου ως ψυχοσωματικής και πνευματικής οντότητος» (παρ. 9). Η Σύνοδος χαρακτηρίζει τους Ορθοδόξους νέους ως «φορείς της μακραίωνος και ευλογημένης παραδόσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας», ταυτοχρόνως δε και ως «συνεχιστάς» αυτής, οι οποίοι «θα διαφυλάσσουν θαρραλέως και θα καλλιεργούν με δυναμισμόν τας αιωνίους αξίας της Ορθοδοξίας».

Μήνυμα του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου

Αξίζει επίσης να υπογραμμιστεί ότι σε κείμενό του για το 6ο Δ.Θ.Π. και τη συγκεκριμένη συνεδρία, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος στήριξε και συμμετείχε αδιάλειπτα στα προηγούμενα θερινά προγράμματα, τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η θεματική του 6ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου ‘Η διαχρονία της ελληνικής γλώσσας. Ρίζες και προοπτική’ αποκτά σήμερα ιδιαίτερη επικαιρότητα, αν αναλογισθεί κανείς, μεταξύ άλλων, από την μια πλευρά ότι ο Πολιτισμός μας, ο Ελληνικός αλλά και ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, έχουν ανάγκη στήριξης ως προς την διατήρηση των βασικών αρχών και αξιών, που διασφαλίζουν την δυνατότητά του να υπερασπίζεται διαχρονικώς τον Άνθρωπο και, κυρίως, την κατά τον προορισμό του πνευματική του υπόσταση και δημιουργία. Και, από την άλλη πλευρά, ότι η ελληνική γλώσσα είναι, όπως έχει αποδείξει η πορεία χιλιετηρίδων και με αμάχητα ιστορικώς και επιστημονικώς τεκμήρια, το καταλληλότερο μέσο αέναου εμπλουτισμού και γνήσιας έκφρασης του Πολιτισμού μας».

«Το πρόγραμμα θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη»

«Δυστυχώς λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να μεταβούμε στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο όλοι μας νιώθουμε στο βάθος ότι βρισκόμαστε εκεί, στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, την ανεπανάληπτη εστία πολιτισμού και εκπαίδευσης. Στόχος μας είναι να επαναδιοργανώσουμε την μετάβασή μας και τις συνεδριακές διαδικασίες και σε συνεννόηση με τον Σχολάρχη, Δημήτρη Ζώτο, να έχουμε αυτό το προνόμιο το επόμενο διάστημα» ανέφερε η υπεύθυνη του προγράμματος Ν. Τσιτσανούδη. Έως τότε, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΔΘΠ https://summerschool.ac.uoi.gr/6o-therino-panepistimio/6o-perilipseis-eisigiseon/ όπου έχει αναρτηθεί μία σύνοψη των εισηγήσεων και των μελετών που θα παρουσιάζονταν στην Πόλη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που οργανωνόταν δέκα μήνες αδιάλειπτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ