ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πίνακας του Καραβάτζιο γίνεται γκράφιτι - σύμβολο της μάχης κατά του κορωνοϊού

Πίνακας του Καραβάτζιο γίνεται γκράφιτι - σύμβολο της μάχης κατά του κορωνοϊού
Instagram

Ένας από τους γνωστότερους πίνακες του Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο, το «Δείπνο στους Εμμαούς», έγινε γκράφιτι στο Λονδίνο, συμβολίζοντας την εποχή του κορωνοϊού και της καραντίνας

Οι κάτοικοι του Λονδίνου, όπως και πολλών μεγαλουπόλεων, είναι απομονωμένοι και δεν έχουν πρόσβαση στα διάσημα Μουσεία της πόλης τους και τις μεγάλες γκαλερί.

Η Τέχνη, όμως, είναι παντού και αυτό προσπάθησε να πει με το ικό του τρόπο ο street artist καλλιτέχνης Λάιονελ Στάνχοουπ (Lionel Stanhope), ο οποίος κάτω από τις καμάρες των σιδηροδρομικών γραμμών του Λονδίνου ζωγράφισε ένα κλασικό έργο του μεγάλου ζωγράφου Μικελάντζελο Μερίζι, ή Καραβάτζιο, και μάλιστα με πολύ επίκαιρο τρόπο -ιδιαίτερα έτσι όπως το χειρίσθηκε ο καλλιτέχνης- στους καιρούς του κορωνοϊού.

https://www.instagram.com/p/B_0mQ2ynCHn

Το διάσημο έργο «Δείπνο στους Εμμαούς», ένα από τα αριστουργήματα της τέχνης του Ιταλικού μπαρόκ και μπορεί -σε κανονικές συνθήκες- να το θαυμάσει κανείς στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Όμως, μετά το αναγκαστικό κλείσιμό της, θα αρκεσθεί στην γιγαντιαίων διαστάσεων απόδοση του πίνακα από τον Στάνχοουπ, στο Λέιντιγουελ, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Caravaggio
https://www.instagram.com/p/B_0BBxulZau

Η καραντίνα στη Βρετανία, που αναμένεται να κρατήσει ως τα τέλη Μαΐου, είχε ευεργετική επίδραση στον καλλιτέχνη, καθώς του έδωσε τον χρόνο και του παρείχε πρόσβαση σε πιο ήσυχους κι άδειους δρόμους για να αποδώσει έναν πίνακα, που όπως είπε ο ίδιος, πάντοτε θαύμαζε και ήθελε να τον ζωγραφίσει σε μεγάλη κλίμακα.

«Σκέφθηκα πως θα ήθελα να κάνω κάτι που θα μου έπαιρνε κάμποσο χρόνο, ξέρετε τώρα, πολύ χρόνο για να το κάνω, απλώς για να γεμίσω τις μέρες που δεν έκανα τίποτα άλλο, γι' αυτό και το ξεκίνησα», είπε ο Στάνχοουπ στο πρακτορείο Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ