ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Saul Leiter: Ο πρωτοπόρος της έγχρωμης φωτογραφίας

Saul Leiter: Ο πρωτοπόρος της έγχρωμης φωτογραφίας
CNN

Ένας επαναστάτης στην τέχνη της φωτογραφίας: Ο Saul Leiter τιμάται με μία έκθεση των έργων του στο Λονδίνο ως ο καλλιτέχνης που τόλμησε να χρησιμοποιήσει το χρώμα, όταν το χρώμα εθεωρείτο καλλιτεχνικά «επιλήψιμο».

Ο Σολ Λάιτερ (Saul Leiter, 1923-2013) ήταν ένας Αμερικανός φωτογράφος που έμεινε γνωστός ως πρωτοπόρος στην τέχνη του για τη χρήση χρώματος στη φωτογραφία.

Γεννήθηκε στο Πίτσμπεργκ της Πενσυλβάνια, σε μία εβραϊκή οικογένεια. Η μητέρα του τού χάρισε την πρώτη φωτογραφική μηχανή σε ηλικία 11 χρόνων. Αργότερα θα εγκατέλειπε τις θεολογικές σπουδές για να αφιερωθεί στην τέχνη της φωτογραφίας.

Όταν έγινε 23 ετών, μάζεψε τα πράγματά του και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να γίνει ζωγράφος.
Αξιοποιώντας καλλιτεχνικά την πόλη και το μέρος όπου κατοικούσε για περίπου 60 χρόνια, ο Λάιτερ τριγύριζε στη γειτονιά του κάθε μέρα φωτογραφίζοντας.

Leiter 2 copy

Πηγή: Saul Leiter

Ποτέ δεν έβγαινε από το διαμέρισμά του χωρίς φωτογραφική μηχανή. Η γειτονιά και οι κάτοικοί της έγιναν το επίκεντρο της δουλειάς του.
Το 1947 άρχισε να φωτογραφίζει με χρώμα.

Την εποχή εκείνη, οι έγχρωμες φωτογραφίες, σε αντίθεση με τις ασπρόμαυρες, εθεωρούντο κακόγουστες έως χυδαίες από κάποιους φωτογράφους.
Ο Λάιτερ εξακολούθησε να παραμένει πιστός στο ακριβό και συχνά αναξιόπιστο έγχρωμο φωτογραφικό μέσο.

Leiter.00 01 06 12.Still003

Πηγή: CNN

Σήμερα, το έργο του έχει αναγνωριστεί ευρέως τόσο από τους επαγγελματίες της φωτογραφίας όσο και από τους καλλιτέχνες. Ο Τοντ Χέινς (Todd Hayes), ο οποίος προσφάτως σκηνοθέτησε την ταινία «Κάρολ» (Carol) θεωρεί τον Λάιτερ ως την έμπνευσή του.

Η έκθεση «Σολ Λάιτερ: Αναδρομή» (Saul Lieter: Retrospective) λαμβάνει χώρα από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 3 Απριλίου 2016 στο Photographers' Gallery στο Λονδίνο.

Εκεί εκτίθενται πάνω από 100 έργα του Λάιτερ, μεταξύ των οποίων και εικόνες σε άσπρο – μαύρο της πρώιμης περιόδου του.

Saul Leiter: The photographer who saw the world in color

ΔΗΜΟΦΙΛΗ