ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Globe Theatre: Κινδυνεύει με οριστικό λουκέτο το θέατρο του Σαίξπηρ, λόγω του lockdown

Globe Theatre: Κινδυνεύει με οριστικό λουκέτο το θέατρο του Σαίξπηρ, λόγω του lockdown
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Το θρυλικό Shakespeare’s Globe, το θέατρο στο οποίο παίχτηκαν για πρώτη φορά έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο Λονδίνο, αντιμετωπίζει σοβαρές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού και κινδυνεύει με οριστικό κλείσιμο, όπως αναφέρει το CNNi.

Ένα από τα πιο ιστορικά θέατρα του κόσμου, το Shakespeare’s Globe Theatre στο Λονδίνο, ενδέχεται να μην ανοίξει ξανά τις πόρτες του μετά την αναστολή της λειτουργίας του για αρκετούς μήνες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το θέατρο, που αποτελεί ακριβές αντίγραφο του αυθεντικού θεάτρου στο οποίο πρωτοέπαιξε τα έργα του ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, έχει κλείσει από τα μέσα Μαρτίου Μάρτιο, υπακούοντας στους κανονισμούς του lockdown.

Σύμφωνα με το CNNi, η απειλή του οριστικού λουκέτου οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το θέατρο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης από το Arts Council England, παρά την υποβολή αιτήματος για βοήθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάζονται 5 εκατομμύρια λίρες για να συνεχίσει το θέατρο να λειτουργεί. Περίπου το 95% των εσόδων του εξαρτάται από τους επισκέπτες που το έρχονται σε αυτό για περιηγήσεις και θεατρικές παραστάσεις, επομένως το κλείσιμο έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο.

AP 852626396492

AP Photo/Lefteris Pitarakis

«Είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από τις πωλήσεις εισιτηρίων, τα προϊόντα λιανικής, καθώς και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια», είπε η καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου, Μισέλ Τέρι, σε συνέντευξή της στο BBC.

Ο βουλευτής Τζούλιαν Νάιτ, έγραψε σε επιστολή του στον υπουργό Πολιτισμού, Όλιβερ Ντόουντεν, ότι η απώλεια του «The Globe» θα ήταν «τραγωδία», και ότι το θέατρο «δεν είναι μόνο ένα μέρος της εθνικής ταυτότητας, αλλά και ένα σημαντικό παράδειγμα της μεγάλης συμβολής των τεχνών στην οικονομία».

Το Θέατρο Globe συνεχίζει να προσελκύει το κοινό του, όσο είναι κλειστό, προσφέροντας μια διαδικτυακή υπηρεσία streaming, όπου όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες τους παραστάσεις online. Η υπηρεσία δεν είναι δωρεάν.

AP 16110583460152

Το θέατρο, στα δεξιά, ανάμεσα σε πιο σύγχρονα κτήρια, στις όχθες του Τάμεση (@AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Το θέατρο απευθύνεται σε διάφορους οργανισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο με την ελπίδα ότι θα λάβει κάποια υποστήριξη, χωρίς αποτέλεσμα ως τώρα.

Το αυθεντικό θέατρο είχε χτιστεί από τον ίδιο τον Σαίξπηρ το 1599, αλλά καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά, το 1613. Το νέο θέατρο χτίστηκε το 1997 στις όχθες του Τάμεση και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν ιστορικά αρχεία.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ