ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Berliner Ensemble: Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα στα θέατρα μετά την πανδημία

Berliner Ensemble: Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα στα θέατρα μετά την πανδημία
Berliner Ensemble/Instagram

Τα θέατρα και οι κινηματογράφοι ανοίγουν σιγά σιγά, σε όλον τον κόσμο, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού είναι ακόμα εδώ. Μια φωτογραφία που δημοσίευσε το περίφημο Berliner Ensemble στο Instagram δείχνει μια εικόνα πολύ διαφορετική από αυτήν που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα... 

Το Berliner Ensemble, βρίσκεται στο Βερολίνο και είναι ένα από τα πιο γνωστά και μακροβιότερα θέατρα στη Γερμανία. Το όνομα του το πήρε από την παγκοσμίως διάσημη εταιρεία του Μπέρτολτ Μπρεχτ και έχει γράψει τη δική του ιστορία στα πολιτιστικά πράγματα της Γερμανίας και όχι μόνο.

Μέχρι τώρα, η πλατεία του ήταν αυτή ενός κλασικού θεάτρου. Τα βελούδινα καθίσματα, με το χαρακτηριστικό πορφυρό χρώμα των παλιών θεάτρων, άδεια ή γεμάτα, ήταν πάντα η εικόνα που έχει συνηθίσει κανείς για ένα θέατρο.

https://www.instagram.com/p/B_u8xyfHVfT

Σήμερα, όμως, και καθώς το θέατρο πιθανότατα θα ανοίξει ξανά το Σεπτέμβριο, η εικόνα του είναι εντελώς διαφορετική. Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε όλα τα δεδομένα και βέβαια και τον τρόπο με τον οποίο θα παρακολουθούνται οι παραστάσεις. Μέσω της επίσημης σελίδας του στο Instagram, το θέατρο, ανάρτησε μία φωτογραφία με τη νέα διάταξη των θέσεων, όπως ορίζουν τα μέτρα προστασίας, στην πλατεία, για τη σεζόν που θα ακολουθήσει μετά την πανδημία.

https://www.instagram.com/p/CAqUEv8nH8I

Η αλλαγή αυτή, δεν πέρασε απαρατήρητη και κατά κάποιο τρόπο σηματοδότησε μία νέα πραγματικότητα, προκαλώντας έντονους προβληματισμούς για το μέλλον των θεάτρων. Θα αντέξουν οι θεατρικοί επιχειρηματίες και τα ιδια τα θέατρα, με τόσο λίγους θεατές; Θα είναι ποτέ ξανά ίδια η απόλαυση του να παρακολουθείς ένα ζωντανό θέαμα, όταν είσαι απομονωμένος από τους άλλους θεατές;

Το βέβαιο είναι ότι η ανθρωπότητα κινείται πλέον στους ρυθμούς της πανδημίας και όλοι προσαρμόζονται σε αυτήν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ