ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων: Έργα ύψους 3.700.000 για τα επόμενα δύο χρόνια

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων: Έργα ύψους 3.700.000 για τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε 3.700.000 ευρώ ανέρχεται το κόστος των έργων που πραγματοποιούνται στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, τον οποίο επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Τα έργα, όπως διαπίστωσε η υπουργός, προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023.

Η Λίνα Μενδώνη συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, την έφορο Αρχαιοτήτων Καβάλας Σταυρούλα Δαδάκη, καθώς και από υπηρεσιακά στελέχη των κεντρικών διευθύνσεων του υπουργείου και της τοπικής Εφορείας.

«Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στον βορειοελλαδικό χώρο. Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εκτελούν δύο πολύ σημαντικά έργα, με την ολοκλήρωση των οποίων, το 2023, ο αρχαιολογικός χώρος θα παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα στον επισκέπτη του. Καθημερινά πρέπει η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου να αλλάζει», είπε, μεταξύ άλλων, η υπουργός, η οποία έκανε λόγο για επιτάχυνση των έργων, αλλά και για την ανάγκη προετοιμασίας για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027. «Να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός», συμπλήρωσε η υπουργός.

Τα συγκεκριμένα έργα έχουν ενταχθεί από τον Νοέμβριο 2018 στον άξονα «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού» του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Το πρώτο έργο, η αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, έχει προϋπολογισμό ένταξης 2.300.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας. Βασικός στόχος του έργου είναι η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου με την αποξήλωση του ασφαλτοτάπητα της παλαιάς Εθνικής Οδού, η οποία έτεμνε βιαίως τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και η ενοποίηση του αρχαίου οδικού μνημείου ανάμεσα στα ανασκαμμένα μνημεία. Επίσης, θα απομακρυνθούν τα μπάζα από τις παλαιές ανασκαφές, θα γίνει η διαμόρφωση νέας δυτικής εισόδου, θα οργανωθεί η προσβασιμότητα των επισκεπτών με βάση το αρχαίο οδικό δίκτυο. Ακόμη προβλέπεται η αποκατάσταση και ανάδειξη του ανατολικού σκέλους της πεδινής οχύρωσης.

Το δεύτερο έργο που εκτελείται στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων είναι η αποκατάσταση της Βασιλικής Β΄, με συμπλήρωση τμημάτων της ανωδομής και στερέωση των ερειπίων της. Ο προϋπολογισμός ένταξης είναι ύψους 1.400.000 ευρώ. Το έργο εκτελείται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ. Έχει ήδη εγκατασταθεί ο ανάδοχος και προχωρεί η εγκατάσταση των εργοταξιακών υποδομών. Σκοπός του έργου είναι η εκτέλεση στερεωτικών εργασιών στις λιθόδμητες τοιχοποιίες, καταβίβαση των δόμων των πεσσών, συγκολλήσεις των λιθοπλίνθων που έχουν θραυστεί, συμπληρώσεις και επανατοποθέτηση στην αρχική τους θέση, καθώς και αναστηλωτικές εργασίες με την ανακατασκευή τμημάτων των κιονοστοιχιών των πλαγίων και του κεντρικού κλίτους, προκειμένου το μνημείο να προστατευθεί από περαιτέρω φθορές, αλλά και να καταστεί εύληπτο στον επισκέπτη.

Η Λίνα Μενδώνη πρόσθεσε ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο ο αρχαιολογικός χώρος του Φιλίππων θα παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές και θα παρέχει βελτιωμένες υπηρεσίες στους επισκέπτες. «Οι Φίλιπποι, το Φρούριο, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας αποτελούν αναπτυξιακούς πόρους όχι μόνο για το νομό, αλλά για ολόκληρη την Περιφέρεια. Μπορούν και πρέπει να προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η παρουσία του Αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους, στο πλαίσιο των ευρύτερων πολιτιστικών διαδρομών της Βόρειας Ελλάδας, είναι από μόνος του ένας σημαντικότατος πόλος έλξης επισκεπτών, από όλο τον κόσμο», πρόσθεσε η υπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ