ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιατί η Μέριλιν Μονρόε εξακολουθεί να εμπνέει την τέχνη

Γιατί η Μέριλιν Μονρόε εξακολουθεί να εμπνέει την τέχνη

Λίγα είναι τα είδωλα που έχουν εκθειαστεί και αναλυθεί τόσο φανατικά όσο η Μέριλιν Μονρόε. Η νέα έκθεση Marilyn: Celebrating an American Icon στο Murray Art Museum της Αυστραλίας (MAMA) το αποδεικνύει περίτρανα με περισσότερα από 100 έργα τέχνης εμπνευσμένα από την εμβληματική Μονρόε.

Στην έκθεση απεικονίζονται έργα από κοντινούς φίλους της Μονρόε όπως οι Cecil Beaton, Henri Cartier-Bresson, Milton H. Greene και Andy Warhol και από μοντέρνους δημιουργούς για τους οποίους η Μονρόε αναδείχθηκε σε μούσα.

“Το μεγαλύτερο κομμάτι των εκθεμάτων είναι δημιουργίες μετά το τέλος της ζωής της” είπε η διευθύντρια του MAMA, Bianca Acimovic. “Την εποχή της η Μέριλιν ασκούσε τεράστια επιρροή, πράγμα που όχι απλά δεν έχει μειωθεί σήμερα αλλά έχει αυξηθεί κιόλας.”

Έχοντας ξεκινήσει από τη Βραζιλία, η έκθεση έκανε πολλαπλές στάσεις σε πολιτείες της Αμερικής προτού φτάσει στην Αυστραλία με συμμετοχή καλλιτεχνών από τη χώρα όπως του Richard Larter και της σχεδιάστριας Jenny Kee, η οποία δημιούργησε ένα ρούχο εμπνευσμένο από την Μονρόε που παρουσιάστηκε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίντνευ το 2000. “Τα 2/3 της έκθεσης είναι επηρεασμένα από διάφορες εκθέσεις ανά τον κόσμο – the Americas, Γερμανία και Αγγλία – αλλά και από Αυστραλιανές εκθέσεις που δεν είχαν ξαναπαρουσιαστεί σε τέτοιο πλαίσιο.”

Η έκθεση θα κλείσει την περιοδεία της στο Citadelle Art Foundation στο Τέξας το φθινόπωρο.

Marilyn Monroe: An even brighter life after death?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν η Μέριλιν Μονρόε έκανε έρωτα με το φακό σε 12 σπάνια πορτρέτα

Όταν ο Cecil Beaton απαθανάτισε τη βρετανική αριστοκρατία του 20ου αιώνα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ