ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ιαπωνική σύγχρονη Τέχνη στο Βυζαντινό Μουσείο - Λαμπαδηδρομία προς Τόκιο

Η Ιαπωνική σύγχρονη Τέχνη στο Βυζαντινό Μουσείο - Λαμπαδηδρομία προς Τόκιο
Βυζαντινό Μουσείο

Στη μετά lockdown εποχή του, το Βυζαντινό Μουσείο υποδέχεται τους επισκέπτες του με μια έκθεση για τη σύγχρονη Ιαπωνική Τέχνη, ένα αφιέρωμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, που αναβλήθηκαν για την επόμενη χρονιά. 

Άνοιξε στο Βυζαντινό Μουσείο, μετά από αναστολή λειτουργίας λόγω κορωνοϊού, η έκθεση σύγχρονης ιαπωνικής τέχνης με τίτλο «Λαμπαδηδρομία προς Τόκιο - Κληρονομιά και αφομοίωση».

Τα εγκαίνιά της είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, με την αφορμή της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας του Τόκιο 2020.

Στην έκθεση συμμετέχουν έξι σύγχρονοι Ιάπωνες καλλιτέχνες (Yu Araki, Kei Imazu, Nobuaki Takekawa, Paramodel Hayashi Yashuhiko, Naoki Honjo) και ένας αρχιτέκτονας (Kengo Kuma), οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης ιαπωνικής καλλιτεχνικής παραγωγής.

Τα έργα τους καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δημιουργικών μέσων, όπως η ζωγραφική, η φωτογραφία, το βίντεο, οι εγκαταστάσεις και η αρχιτεκτονική. Το θέμα που πραγματεύονται συνδέεται άρρηκτα με τις έννοιες της «Κληρονομιάς» και της «Αφομοίωσης»: το κορυφαίο αθλητικό γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων και τη φιλοξενούσα πόλη του Τόκιο.

Οι πρωτοπόροι Ιάπωνες καλλιτέχνες, με λιτά εκφραστικά μέσα και σημειολογικές αναφορές σε αντικείμενα της παγκόσμιας ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, ανιχνεύουν την επίδραση του παρελθόντος στο παρόν και το μέλλον, μέσα από τη συνεχόμενη μεταβολή των ανθρώπινων βιωμάτων που σχετίζονται με την «κληρονομιά» και την «αφομοίωσή» της στο εκάστοτε παρόν.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό, έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ