ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε τιμή ρεκόρ πουλήθηκε αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ

Σε τιμή ρεκόρ πουλήθηκε αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ
Sotheby's

Μια αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ πωλήθηκε αντί 14,5 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας (16 εκατομμυρίων ευρώ) στη διαδικτυακή δημοπρασία του οίκου Sotheby's της Τρίτης, 28 Ιουλίου. Το ποσό ήταν ρεκόρ για αυτοπροσωπογραφία του Ολλανδού μετρ.

Το έργο του τότε 26χρονου Ρέμπραντ, ζωγραφίστηκε το 1632 και έχει τίτλο «Αυτοπροσωπογραφία με κολάρο και μαύρο καπέλο». Το «χτύπησαν» έξι ενδιαφερόμενοι και το ποσό για το οποίο πωλήθηκε ήταν εντός των προβλέψεων. Η τελευταία αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ που εμφανίστηκε σε δημοπρασία ήταν το 2003 και είχε πωληθεί έναντι 6,9 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας.

Το έργο ήταν μία από τις τρεις αυτοπροσωπογραφίες του Ρέμπραντ σε κατοχή ιδιωτών και «το μοναδικό που θα μπορούσε να βγει σε δημοπρασία», όπως σημείωσε ο οίκος. Οι διαστάσεις του είναι 22 x 16 εκατοστά.

Η πώληση έγινε στο πλαίσιο παγκόσμιας δημοπρασίας δεκάδων έργων που κάλυπταν πέντε αιώνες ιστορίας της τέχνης, από Ρέμπραντ μέχρι Πικάσο και από Μιρό μέχρι Banksy.

Το έργο που απέφερε τα περισσότερα ήταν το «Γυναίκα με κόκκινο καπέλο» του Χουάν Μιρό, έργο του 1927, το οποίο πωλήθηκε αντί 22,3 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας (28,9 εκατομμυρίων δολαρίων).

Επιπλέον, πωλήθηκε αντί 2,2 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας – ποσό σχεδόν διπλάσιο των προβλέψεων – το τρίπτυχο «Μεσογειακή θαλάσσια θέα», έργο του 2017 του Μπάνκσι. Σε περίτεχνες κορνίζες, απεικονίζει θαλάσσια τοπία, διάστικτα με πορτοκαλί σωσίβια και αναφέρεται στις ζωές που χάθηκαν στη θάλασσα στη διάρκεια της κρίσης του προσφυγικού. Τα έσοδα θα διατεθούν για νοσοκομείο στη Βηθλεέμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ