ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τρεις Έλληνες φιναλίστ στον παγκόσμιο διαγωνισμό Sony World Photography Awards 2016

Τρεις Έλληνες φιναλίστ στον παγκόσμιο διαγωνισμό Sony World Photography Awards 2016
Angelos Tzortzinis

Τα Sony World Photography Awards 2016, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός φωτογραφίας διεθνώς σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο ΟργανισμόΦωτογραφίας προάγει εδώ και χρόνια την τέχνη της εικόνας. Φέτος η Ελλάδα δίνει το παρόν με ορμή καθώς ανάμεσα στους μαέστρους του διαφράγματος από 186 χώρες τρείς Έλληνες διεκδικούν τη δικαίωση.

Οι συμμετοχές από την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 80% από το 2015

Τρεις Έλληνες φωτογράφοι συγκαταλέγονται στη λίστα των φιναλίστ των Sony World Photography Awards με τους δύο από αυτούς να διαγωνίζονται στην Κατηγορία Επαγγελματιών, που κρίνονται για μια σειρά φωτογραφιών τους (Άγγελος Τζωρτζίνης και Κωνσταντίνος Ξενούλης) και έναν στον Ανοικτό Διαγωνισμό, ο οποίος θα κριθεί για μία και μοναδική φωτογραφία (Νίκος Κοντοσταυλάκης) οι φιναλίστ επελέγησαν μέσα από 230.103 συμμετοχές, έναν αριθμό ρεκόρ, τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών στα εννιά χρόνια της ιστορίας των βραβείων, ο οποίος ανέβηκε κατά 33% από το 2015.

Καθώς κάθε ένας από τους φιναλίστ φωτογράφους ανταγωνίζονται για να κερδίσουν στην κατηγορία τους αλλά και τον τίτλο Επαγγελματίας Φωτογράφος της χρονιάς και Φωτογράφος της χρονιάς του Ανοικτού Διαγωνισμού, διεκδικώντας ένα μέρος από το χρηματικό έπαθλο των $30.000, παρουσιάζουμε τους άντρες που έχουν ένα βλέμμα ξεχωριστά γοητευτικό.

Άγγελος Τζωρτζίνης, Κατηγορία Επαγγελματιών, Υποκατηγορία Επικαιρότητα

Ο freelance φωτογράφος Άγγελος Τζωρτζίνης, με έδρα του την Αθήνα, έχει επικεντρώσει τα τελευταία πέντε χρόνια τη δουλειά του στην κλιμακούμενη προσφυγική κρίση. Ταξιδεύει στα νησιά και καταγράφει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες πρόσφυγες, που καταφτάνουν εκεί με την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος στην Ευρώπη. Στη συγκλονιστική σειρά φωτογραφιών του, με τίτλο In search of the European Dream ο Άγγελος Τζωρτζίνης μάς δίνει μια ιδέα, με βάναυση ειλικρίνεια, της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πρόσφυγες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Κωνσταντίνος Ξενούλης, Κατηγορία Επαγγελματιών, Υποκατηγορία Ενσταντανέ

Με μια εύστοχη σειρά ασπρόμαυρων φωτογραφιών-ντοκιμαντέρ με τίτλο Gipsy Life Scenes in a period of absolute poverty στρέφει την προσοχή μας σε μια ομάδα που ζει στην κοινωνική απομόνωση.

Νίκος Κοντοσταυλάκης, Ανοικτός διαγωνισμός, Υποκατηγορίες Φύση

Ο Νίκος Κοντοσταυλάκης, γεννημένος το 1983, με έδρα του τη Ζάκυνθο, εργάζεται ως freelance φωτογράφος και εξειδικεύεται σε φωτογραφίες φύσης και τοπίων. Οι φωτογραφίες του Νίκου Κοντοσταυλάκη είναι γεμάτες, ονειρικές και ιδιαίτερα αναλυτικές. Παρόλο που πολλές από τις φωτογραφίες του τις έβγαλε σε ταξίδια του σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν αποσκοπεί να αναπαραστήσει την πραγματικότητα ή συγκεκριμένους τόπους. Ο Νίκος Κοντοσταυλάκης είναι φιναλίστ με δυο εκπληκτικές φωτογραφίες με σκηνές από τη φύση, την Icelandic Horses (Κατηγορίες Φύση & Άγρια Ζωή) και την Vesturhorn Iceland (Κατηγορία Ταξίδια), και οι δυο τραβήχτηκαν στην Ισλανδία, έναν από τους αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς του Νίκου.

Οι νικητές όλων των κατηγοριών θα ανακοινωθούν στις 21 Απριλίου. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για τα βραβεία στο www.worldphoto.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Μπεχράκης καλύτερος φωτογράφος του 2015 για τη Guardian

Λένι Κράβιτς, ο ρόκερ που έγινε φωτογράφος

Ο φωτογράφος που καταδίωξε ο Σαντάμ Χουσείν θυμάται

ΔΗΜΟΦΙΛΗ