ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το κορυφαίο Φεστιβάλ Μουσικού Ντοκιμαντέρ για δεύτερη φορά στην Αθήνα

Το κορυφαίο Φεστιβάλ Μουσικού Ντοκιμαντέρ για δεύτερη φορά στην Αθήνα

Το IN-EDIT Festival αποτελεί το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ στον κόσμο κι επιστρέφει, για δεύτερη φορά, στην Αθήνα. Από τις 24 εώς και τις 28 Φεβρουαρίου θα προβληθούν στον ιστορικό κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ (Σταδίου 28) μερικά από τα πιο αξιόλογα και πολυσυζητημένα μουσικά ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων.

Η έναρξη του IN-EDIT Festival πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου με την προβολή του ντοκιμαντέρ Daft Punk Unchained, μιας ταινίας που περιγράφει τη σταδιοδρομία του “ηλεκτρονικού” διδύμου από τη Γαλλία. Στο ντοκιμαντέρ προβάλλονται οι καλλιτέχνες “πίσω από τις μάσκες” , ενώ μέσα από τις αφηγήσεις των συνεντευξιαζόμενων αποκαλύπτεται το πάθος και η επιμονή που προέβαλαν προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους.

Κατά τις επόμενες μέρες θα γίνει νύξη και στο έργο των προσφάτως αποθανόντων Lemmy Kilminster και David Bowie στα ντοκιμαντέρ Lemmy και Sacred Triangle αντίστοιχα. Στο πρώτο παρουσιάζεται η πολυτάραχη ζωή του πατέρα της heavy metal, ενώ στο δεύτερο αποτυπώνεται η συνεργασία και η συνύπαρξη τριών από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες, αυτές των David Bowie, Iggy Pop και Lou Reed. Φυσικά, δε θα μπορούσε να παραλειφθεί και το ντοκιμαντέρ Cobain: Montage Of Heck, που αποτελεί το ψυχογράφημα του θρυλικού Kurt Cobain, όπως προκύπτει από προσωπικές του σημειώσεις αλλά και από ένα κολλάζ βιντεοσκοπημένων αναμνήσεων από το παρελθόν, συνοδευόμενων από αφηγήσεις στενών φίλων και συγγενών.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθεί και η πορεία του μεγαλειώδους σοουλίστα James Brown στην ταινία Mr. Dynamite:The Tale Of James Brown. Στο εν λόγω ντοκιμαντέρ αποτυπώνεται η σκληρή προσπάθεια που κατέβαλε τόσο στη μουσική του καριέρα, όσο και ο αγώνας που έδωσε και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των έγχρωμων πληθυσμών. Η ταινία “ύμνος” στη μουσική , που τιτλοφορείται Τhey Will Have To Kill Us First: Malian Music In Exile, περιγράφει την ιστορία Μαλιανών μουσικών που, μετά την κατάληψη της εξουσίας από ισλαμιστές εξτρεμιστές, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να καταφύγουν στην εξορία, δεν εγκατέλειψαν όμως ποτέ τη μουσική τους. Θα προβληθεί, επίσης, και το ντοκιμαντέρ που αφηγείται τη ζωή του σπουδαίου μουσικού φλαμένκο Paco de Lucίa, από τα παιδικά του χρόνια μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του, προσφέροντας μια διεισδυτική ματιά στους βαθύτερους φόβους και τις σκέψεις του καλλιτέχνη.

Η λίστα όμως δεν σταματά, όμως, εκεί. Θα παρουσιαστεί η 20ετής πορεία της πιο δημοφιλούς boyband , των Backstreet Boys, η 20ετής σταδιοδρομία των R.E.M. μέσα από βίντεο του MTV, που ιδρύθηκε ταυτόχρονα σχεδόν με το συγκρότημα. Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιηθεί μια επιχείρηση αποδόμησης του αλλόκοτου και μυστηριώδους avant-garde συγκροτήματος των Residents.

Τέλος, το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την προβολή του πιο πολυσυζητημένου και πιο πολυβραβευμένου για φέτος ντοκιμαντέρ, που δεν είναι άλλο από το Αmy. Στην προκειμένη ταινία, γίνεται λόγος για τη σύντομη αλλά σπουδαία μουσική πορεία της ταλαντούχας Amy Winehouse, μέσα από εκτιμήσεις του εκλεπτισμένου μουσικού ιδιώματος που υπηρέτησε καθώς και λαμβάνοντας υπ'όψιν τη χαώδη προσωπική ζωή της, που οδήγησε στον πρόωρο θάνατο της.

Πρόγραμμα προβολών:

Παρασκευή 26/2

R.E.M By MTV 16:15 (107')

Backstreet Boys: Show 'Em What You're Made Of 18:15 (106')

The Sacred Triangle; Bowie, Iggy & Lou1971-73 20:15 (107')

Theory of Obscurity: a film about The Residents 22:15 (88')

Σάββατο 27/2

They Will Have To Kill Us First: Malian Music in Exile 16:30 (107')

-Αφρικανική Μουσική Μέσα στα Χρόνια/ African Music Through The Years 18:15

Paco de Lucia. La Busqueda 19:15 (95')

Mr. Dynamite: The Rise Of James Brown 21:00 (120')

LEMMY 23:30 (117')

Κυριακή 28/2

Theory of Obscurity: a film aboyt The Residents 15:15 (88')

Cobain: Montage of Heck 17:00 (132')

They Will Have to Kill Us First: Malian Music in Exile 19:45 (107')

Amy 21:45 (128')

Περισσότερες πληροφορίες και στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ