ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λίγο πριν τα Όσκαρ, τα Σεζάρ 2016 βράβευσαν τον Μάικλ Ντάγκλας και μια μετανάστρια

Λίγο πριν τα Όσκαρ, τα Σεζάρ 2016 βράβευσαν τον Μάικλ Ντάγκλας και μια μετανάστρια
Zιλιέτ Μπινός, Μάικλ Ντάγκλας και Κρίστιν Σκοτ Τόμας στην τελετή των Σεζάρ 2016 REUTERS/Philippe Wojazer

Δύο βραδιές πριν τη γιορτή του αμερικάνικου κινηματογράφου τα βραβεία Césars δικαιώνουν ένα άλλο είδος κινηματογράφου. Μακριά από τυμπανοκρουσίες και μαραθώνιες φλυαρίες, η 41η Απονομή των Βραβείων Σεζάρ της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ολοκληρώθηκε και μια Βορειοαφρικάνα μετανάστρια θριάμβευσε.

Μία εβδομάδα μετά τη Μπερλινάλε που έδωσε τη μεγάλη διάκριση στην ταινία του Ιταλού ντοκιμαντερίστα Τζιανφράνκο Ρόσι Fuoccoammare που άντλησε έμπνευση από την προσφυγική κρίση, τα Σεζάρ υπενθύμισαν με τη βράβευση της ταινίας Fatima του Φιλίπ Φοκόν την οδύσσεια των μεταναστών. Η ιστορία της μετανάστριας καθαρίστριας που μεγαλώνει τις κόρες της και είναι βασισμένη στις εμπειρίες και την ποίηση της Βορειοαφρικάνας Φατιμά Ελαγιουμπί κέρδισε το Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας αλλά και δύο επιπλέον διακρίσεις από τις τέσσερις συνολικά υποψηφιότητες της βραδιάς.

Αφήνοντας πίσω του τα φαβορί Μustang της Ντενίζ Γκαμβέ Εργκιουβέν -η υποψηφιότητα της Γαλλίας στα αυριανά Όσκαρ- και Marguerite του Ξαβιέ Τζιανολί η Fatima συνέχισε ό,τι ξεκίνησε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες τον περασμένο Μάιο καθιερώνοντας και τη Ζιτά Ανρό που κέρδισε το βραβείο της πιο υποσχόμενης ηθοποιού.

Μια άλλη Τουρκία

Επιπλέον το γαλλοτουρκικό φιλμ Μustang (Ατίθασες) που αφηγείται την οδύσσεια πέντε εφήβων αδελφών στην Τουρκία που αναγκάζονται να παντρευτούν με προξενιά, κέρδισε τα βραβεία της καλύτερης πρώτης ταινίας (aka ντεμπούτο της χρονιάς), του καλύτερου σεναρίου, του καλύτερου μοντάζ και της καλύτερης μουσικής. “Είναι μια τεράστια τιμή”, δήλωσε η Ντενίζ Γκαμζέ Εγκιουβέν για τη διάκριση της κινηματογραφικής ωδής της την ελευθερία.

“Η μέρα είχε αρχίσει καλά: ο Τζαν Ντιουντάρ (σ.σ. ο διευθυντής της εφημερίδας Τζουμχουριέτ) βγήκε από τη φυλακή (χθες) το πρωί (...). Είναι ένα μικρό σημάδι ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν είναι πιόνια, ότι η ελεύθερη βούληση υπάρχει ακόμα, ότι υπάρχουν ελεύθεροι άνθρωποι ακόμη ανάμεσά μας”, πρόσθεσε.

Οι πρωταγωνιστές της βραδιάς

Έξω από κάθε στερεότυπο, ο ρόλος της παράφωνης ντίβας στο φιλμ Μαργκερίτ του εξασφάλισε στην 59χρονη Κατρίν Φρο το Σεζάρ καλύτερης ηθοποιού. Ο ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα του Βενσάρ Λεντόν κέρδισε δίκαιρα το Σεζάρ καλύτερου ηθοποιού υποδυόμενος έναν ταπεινωμένο από τις εργασιακές συνθήκες του σήμερα πατέρα ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες, τον Τιερί, στον Νόμο Της Αγοράς του Στεφάν Μπριζέ και ο Αρνό Ντεπλεσάν κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για το φιλμ Trois souvenirs de ma jeunesse (Τα Χρυσά μας Χρόνια).

Το φιλμ Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αμερικανικού Μαρκ Όζμπορν, μια κυρίως γαλλική παραγωγή, πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, ενώ το Birdman του Μεξικανού Αλεχάνδρο Γκονσάλες Ινιάριτου που αύριο παλεύει με την Επιστροφή του κέρδισε το Σεζάρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας -περίπου ένα χρόνο μετά τα τέσσερα Όσκαρ στην 87η τελετή του 2015.

Η Δανή ηθοποιός Σιντς Μπεμπέτ Κνούντσεν πήρε βραβείο καλύτερου δεύτερου γυναικείου ρόλου, για το φιλμ L'Hermine (Το μυστικό του δικαστή), ο Γάλλος Μπενουά Μαζιμέλ αυτό του καλύτερου δεύτερου ανδρικού ρόλου για το φιλμ La Tête haute (Με το κεφάλι ψηλά) και ο Ζακ Οντιάρ, το φιλμ του οποίου Dheepan (Dheepan: Ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα, Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες) διεκδικούσε 11 Σεζάρ, ήταν ο μεγάλος χαμένος της βραδιάς.

Η γαλλική παιδεία του Μάικλ Ντάγκλας

Τέλος τιμητικό Σεζάρ παρέλαβε (για δεύτερη φορά μετά το 1998) ο Αμερικάνος ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας. Ο 71χρονος ηθοποιός ευχαρίστησε τους γονείς του για τη γαλλική κινηματογραφική του παιδεία και τίμησε τον σωβινισμό των Γάλλων όταν, μιλώντας σε άπταιστα Γαλλικά είπε: “Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα. Το παραλαμβάνω σε μια χώρα που γέννησε τα είδωλά μου, μια χώρα που γέννησε το σινεμά”.

"Vive la France !"Michael Douglas, César d'honneur, qui s'exprime en français... Une certaine définition de l'élégance. #César2016

Posted by CANAL+ on Saturday, February 27, 2016


Αναλυτικά τα Βραβεία César 2016

Καλύτερη Ταινία Fatima του Φιλίπ Φοκόν
Καλύτερη Ηθοποιός Κατρίν Φρο για το Marguerite
Καλύτερος Ηθοποιός Βενσάν Λιντόν για το La Loi Du Marche
Καλύτερη Σκηνοθεσία Αρνό Ντεπλεσέν για το Trois Souvenirs de ma Jeunesse
Πρωτότυπο Σενάριο Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν και Αλίς Γουινοκούρ για το Mustang
Διασκευασμένο Σενάριο Φιλίπ Φοκόν για το Fatima
Β' Γυναικείος Ρόλος Σίντσε Μπαμπέτ Κνούτσεν για το L' Hermine
Β' Ανδρικός Ρόλος Μπενουά Μαζιμέλ για το La Tête Haute
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Tomorrow των Σιρίλ Ντιόν και Μελανί Λοράν
Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Ο Μικρός Πρίγκιπας του Μαρκ Οσμπορν
Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία Birdman του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου




Les meilleurs moments de la cérémonie - Cesar 2016

ΔΗΜΟΦΙΛΗ