ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο αρχαιότερο γερμανικό μοναστήρι, η παράδοση συναντά τη μοντέρνα Τέχνη (pics)

Στο αρχαιότερο γερμανικό μοναστήρι, η παράδοση συναντά τη μοντέρνα Τέχνη (pics)
Instagram

Τρία βιτρό με ψυχεδελικά μοτίβα σε ένα γοτθικό μοναστήρι στο Tholey της Γερμανίας είναι το τελευταίο μεγάλης κλίμακας έργο του παγκοσμίου φήμης Γερμανού καλλιτέχνη Γκέρχαρντ Ρίχτερ.

Ο ίδιος ο 88χρονος καλλιτέχνης, μιλώντας στον γερμανικό Τύπο, το επιβεβαίωσε: είπε ότι τα ύψους εννέα μέτρων και κάτι, βιτρό «στα σίγουρα» θα είναι το τελευταίο μεγάλης κλίμακας αριθμημένο έργο του (πλέον, ανέρχονται συνολικά σε 957).

Τα βιτρό κοσμούν πλέον το Αββαείο των Βενεδικτίνων στο Tholey και είναι δωρεά του ιδίου του Γκέρχαρντ Ρίχτερ. Το κόστος καλύφθηκε από επενδυτή που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, όπως πληροφόρησαν από το Αββαείο. Κατασκευάστηκαν στο χέρι στο κοντινό Μόναχο, στο ιδιαίτερα εκτιμούμενο εργαστήριο υαλουργίας Gustva van Treeck και τα πολύχρωμα και ψυχεδελικά μοτίβα τους προέρχονται από τη σειρά έργων με τίτλο «Pattern» του 1990 του Ρίχτερ.

https://www.instagram.com/p/CFPG3H-gBlm

Πέραν της εγκατάστασης των βιτρό που σχεδίασε ο Ρίχτερ, στο Αββαείο ήδη τοποθετήθηκαν κάποια από τα 34 βιτρό –παραστατική τέχνη, όχι αφηρημένη– που ετοιμάζει ο μουσουλμάνος Αφγανός καλλιτέχνης Μαχμούντα Μακσούντι, ο οποίος ζει στο Μόναχο (έως το Πάσχα του 2021 θα έχουν τοποθετηθεί όλα).

https://www.instagram.com/p/CCBt1gZgVW1

«Το να φέρουμε μαζί στην εκκλησία τον Ρίχτερ και τον Μακσούντι ήταν ένα ρίσκο, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ότι ξαναβρέθηκαν τα χρώματα» είπε, σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο Ηγούμενος Μαουρίτιους Χόριολ. «Η εκκλησία ανταυγάζει αρμονία. Κάθε ώρα της μέρας έχει διαφορετικό χαρακτήρα φωτός. Σε αυτά τα παράθυρα, πάντα θα ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο», πρόσθεσε.

https://www.instagram.com/p/CFcm7f0A9ih

Πιστεύεται ότι το Αββαείο είναι το παλαιότερο μοναστήρι στη Γερμανία καθώς στις πηγές υπάρχει γι' αυτό αναφορά για πρώτη φορά το 634 μΧ. Πριν από μια δεκαετία είχε καταστραφεί οικονομικά, αλλά πλέον είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ροή φιλότεχνων επισκεπτών στη μικρή πόλη των περίπου 2.500 κατοίκων (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 100.000 επισκέπτες την πρώτη χρονιά).

Ο Ρίχτερ δεν ταξίδεψε για να δει αυτοπροσώπως την ολοκληρωμένη εγκατάσταση, αλλά βλέποντας τις φωτογραφίες είπε ότι τον «εξέπληξε» το αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ