ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα πολύ προσωπικό αριστούργημα του Νταλί βγαίνει σε δημοπρασία

Ένα πολύ προσωπικό αριστούργημα του Νταλί βγαίνει σε δημοπρασία
Bohnam's

Ένα από τα πλέον προσωπικά αριστουργήματα του Σαλβαδόρ Νταλί, ένα έργο που απεικονίζει τον ίδιο και τη σύζυγό του Γκαλά, βγαίνει σε δημοπρασία από τον οικο Bohnam's.

Το δίπτυχο με τίτλο «Ζευγάρι με Κεφάλια Γεμάτα Σύννεφα» (Couple aux têtes pleines de nuages), του 1937, απεικονίζει τον φημισμένο Ισπανό ζωγράφο και τη μούσα και σύζυγό του Γκαλά με το πολύ ιδιαίτερο στιλ του σουρεαλιστή καλλιτέχνη και αναμένεται να πιάσει έως και 10 εκατομμύρια λίρες σε δημοπρασία του οίκου Bonhams στο Λονδίνο την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο Νταλί και η Γκαλά στη Νέα Υόρκη @AP Photo

Ο Νταλί, που πέθανε σε ηλικία 84 ετών το 1989, φιλοτέχνησε τον πίνακα αυτό το 1937 όταν ήταν στην ακμή της καλλιτεχνικής του δημιουργίας στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου έχοντας ως μούσα του την κατά δέκα χρόνια μικρότερή του, Γκαλά. «Ήταν τέτοια η λατρεία του Νταλί για τη σύντροφo και μούσα του, ώστε υπέγραψε πολλά από τα σημαντικότερα έργα του, όπως κι αυτό, ως «Γκαλά Σαλβαντόρ Νταλί», είπε η Ίντια Νάιτ, του οίκου Bonhams, προσθέτοντας ότι στο συγκεκριμένο έργο ο σουρεαλιστής ζωγράφος έχει τοποθετήσειτον εαυτό του δίπλα στη σύζυγό του.

Πρόκειται για ένα από τα σπανιότερα έργα του, αφού είναι το ένα από τα μόνο δύο δίπτυχα που φιλοτέχνησε ο Νταλί στη διάρκεια της καριέρας του. Ο πίνακας ανήκε στη συλλογή του Ιταλού συνθέτη Giacinto Scelsi, που πιστεύεται ότι τον απέκτησε από τον Γάλλο σουρεαλιστή ποιητή Πωλ Ελιάρ, πρώτο σύζυγο της Γκαλά. Ο Νταλί πιθανώς είχε δωρίσει το δίπτυχο στον Ελιάρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ