ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παλαιό Φάληρο: Μια γκαλερί τέχνης που έδωσε ζωή στα γκρίζα ΚΑΦΑΟ

Παλαιό Φάληρο: Μια γκαλερί τέχνης που έδωσε ζωή στα γκρίζα ΚΑΦΑΟ

 

Καλλιτέχνες στο Παλαιό Φάληρο μετέτρεψαν τα γκρίζα, άψυχα κουτιά των κατανεμητών τηλεφωνίας, τα γνωστά σε όλους ΚΑΦΑΟ, σε έργα τέχνης, δίνοντας μια ξεχωριστή πνοή ομορφιάς στην γειτονιά.

«Η ιδέα για τα ΚΑΦΑΟ στο Παλαιό Φάληρο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019» αναφέρει μεταξύ άλλων στο CNN Greece, ο Δημήτρης Μητρέλλος, δημοτικός σύμβουλος του Παλαιού Φαλήρου και εμπνευστής της ιδέας, που με την στήριξη του δημάρχου Γιάννη Φωστηρόπουλου κατάφερε να μεταμορφώσει όλη την περιοχή του σε υπαίθρια γκαλερί.

O Δημήτρης Μητρέλλος συντονίζει την ομάδα «Χρώματα & Όνειρα», η οποία περιλαμβάνει συνολικά περίπου 50 άτομα. Οι καλλιτέχνες της ομάδας, οι οποίοι είναι γύρω στους οκτώ, προσφέρουν εθελοντικά και χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα τις πινελιές τους.

Μέλη της ομάδας κάνουν την προετοιμασία των ΚΑΦΑΟ, καθαρίζοντάς τα επιμελώς από μπογιές, κόλες, αφίσες, και αυτοκόλλητα. Έπειτα, οι εθελοντές τα περνάνε με αστάρι αρχικά και με ειδικό βερνίκι αντιγκράφιτι μετά την ολοκλήρωση του έργου, για να μπορέσουν να διατηρηθούν αυτά όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

Ο κ. Μητρέλλος αναφέρει επίσης πως το σημαντικότερο είναι η συντήρηση των έργων αφού «έως και δύο φορές την εβδομάδα σημειώνονται βανδαλισμοί, είτε πολιτικού περιεχομένου, είτε από ομάδες νεαρών «ζωγράφων» που θέλουν να βάλουν την υπογραφή τους και να δημιουργήσουν ένα κοινό με αυτόν τον τρόπο».

Στην ομάδα «Χρώματα & Όνειρα» ένας αριθμός ατόμων ανταποκρίνεται σε κάθε νέο περιστατικό βανδαλισμού μέσα σε διάστημα 24 ωρών και φροντίζει στο να μείνουν τα ΚΑΦΑΟ σε μια καλή κατάσταση.

Οι ίδιοι οι Παλαιοφαληριώτες έχουν αγκαλιάσει τις δράσεις αυτές και λειτουργούν ως φρουροί των έργων. Φωτογραφίζονται με τους πρωταγωνιστές των εικόνων που φιλοτεχνήθηκαν στα ΚΑΦΑΟ, όπως η Κάλλας, η Φρίντα Κάλο, ο Θανάσης Βέγγος, ο Τσάπλιν ή ήρωες κόμικς (Spiderman, Stardust κ.λπ.). Έχουν κάνει και ένα έργο με το σήμα του δήμου του Παλαιού Φαλήρου έξω από το δημαρχείο της περιοχής. Για τις προσεχής ημέρες ετοιμάζουν μάλιστα «μια ξεχωριστή αφιέρωση των παικτών μπάσκετ LeBron James, Νίκο Γκάλη, Αντετοκούνμπο και άλλων πολλών.»

Δεν είναι λίγες άλλωστε και οι ζωγραφιές που τους συγκινούν ιδιαίτερα, όπως το γκράφιτι/αφιέρωση «στην νεαρή μαθήτρια Ήβη Αθανασιάδου που δολοφονήθηκε από έναν Γερμανό αξιωματικό, την ημέρα της Απελευθέρωσης, την ώρα που έγραφε σε τοίχο με την παρέα της σύνθημα υπέρ των συμμαχικών δυνάμεων» τονίζει ο κ. Μητρέλλος. Σήμερα ένας δρόμος και το Πρώτο Σχολείο του Παλαιού Φαλήρου έχουν πάρει το όνομα Ήβης Αθανασιάδου προς τιμήν της.

Στο «παιχνίδι» έχουν μπει και άλλες επιφάνειες όπως μεγάλες μάντρες, σκάλες, δρόμους, και τοίχους σχολείων, όπως το 2ο Δημοτικό Σχολείο στην Παναγίτσα, το οποίο καλωσόρισε τους μαθητές μετά το καλοκαίρι μεταμορφωμένο.

Το κόστος του έργου για τον δήμο και τον δημότη είναι μηδενικό καθώς οι χορηγοί (Vitex, Εγγλέζος, Rolex) εφοδιάζουν δωρεάν τα χρώματα και τα υλικά που χρειάζονται. Ήδη αυτή τη στιγμή, κοντά στα 70 ΚΑΦΑΟ έχουν φιλοτεχνηθεί, ένας αριθμός που ξεπερνάει κατά πολύ τον αρχικό στόχο τον 50 που είχαν θέσει… ώστε να είναι ο δήμος με τα περισσότερα ζωγραφισμένα ΚΑΦΑΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ