ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μυτιλήνη: Δέντρα 18 εκατομμυρίων ετών ήρθαν στο φως στο Απολιθωμένο Δάσος

Μυτιλήνη: Δέντρα 18 εκατομμυρίων ετών ήρθαν στο φως στο Απολιθωμένο Δάσος
ΑΠΕ ΜΠΕ

Στη Μυτιλήνη, στην ευρύτερη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, ανακαλύφθηκαν ακόμη 14 απολιθωμένα δέντρα, που δίνουν πολύτιμα στοιχεία για την έκρηξη ηφαιστείων στην περιοχή πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια.

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την κατασκευή αγωγού ομβρίων στην περιοχή του Ακρόχειρα, κοντά στο Σίγρι.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, «αποκαλύφθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης, εντυπωσιακοί κορμοί δένδρων που βρίσκονται τοποθετημένοι σε διαδοχικά επίπεδα ο ένας πάνω στον άλλον». Ανάμεσα τους μεγάλοι και μικροί κορμοί και κλαδιά δένδρων.

Η ανασκαφή συνεχίζεται και αναμένεται τις προσεχείς μέρες να αποκαλυφθούν πλήρως οι απολιθωμένοι κορμοί, αλλά και άλλα απολιθώματα προκειμένου να συντηρηθούν και να μελετηθούν.

Σε έκταση λίγων τετραγωνικών μέτρων αποκαλύφθηκαν 14 κορμοί μεγάλων και μικρών κωνοφόρων και καρποφόρων δένδρων, διαφορετικής ηλικίας. Όπως λέει ο κ. Ζούρος , «από τη μελέτη των σχηματισμών της περιοχής, φαίνεται ότι η θέση αντιπροσωπεύει μια 'παλαιοκοιλάδα'».

Τα νέα ευρήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν μάρτυρες της βιαιότητας των ηφαιστειακών εκρήξεων που σκέπασαν με ηφαιστειακά υλικά τη Μυτιλήνη πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια.

Οι κορμοί των δένδρων αφανίσθηκαν από την βιαιότητα των αερίων των ηφαιστειακών εκρήξεων. Μεγάλες ποσότητες ηφαιστειακής στάχτης κάλυψαν αρχικά τη βλάστηση. Στη συνέχεια, έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες που σάρωσαν την περιοχή, παρασύροντας μαζί με την ηφαιστειακή στάχτη και τμήματα κορμών δένδρων. Οι γιγάντιες λασποροές έφραξαν τις κοιλάδες, συσσωρεύοντας τους κορμούς των δένδρων σε επάλληλα επίπεδα, εκεί όπου και απολιθώθηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ