ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To Channel 4 «ακτινογραφεί» τον τάφο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

To Channel 4 «ακτινογραφεί» τον τάφο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Η επιγραφή στον τάφο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο Ναό της Αγίας Τριάδας στο Stratford-upon-Avon, όπως την κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός την 1η Φεβρουαρίου 2016 Ben Pruchnie/Getty Images

Ο τάφος του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «ακτινογραφήθηκε» από το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Channel 4, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τυχόν αντικείμενα που είχαν ενταφιαστεί μαζί με τη σορό του μεγάλου βάρδου, ο οποίος είχε φροντίσει να «καταραστεί» όποιον θα τολμούσε να τον ενοχλήσει στην τελευταία του κατοικία.

«Τα αποτελέσματα των αναλύσεων θα αποκαλυφθούν σε ένα ντοκιμαντέρ του καναλιού που θα μεταδοθεί αργότερα, την άνοιξη», ανέφερε στην εφημερίδα Daily Telegraph εκπρόσωπος της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στο Στράτφορντ-απόν-Έιβον (Stratford-upon-Avon) της κεντρικής Αγγλίας, όπου έχει ενταφιαστεί ο Σαίξπηρ (1564-1616).

Eκπρόσωπος του Channel 4 επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους αντικείμενα αναζητά το κανάλι στον τάφο. Ένας θρύλος υποστηρίζει ότι είχαν ταφεί εκεί άγνωστα έργα του Σαίξπηρ.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 400 ετών από τον θάνατο του βάρδου.

Ο τάφος συντηρήθηκε το 2008, χωρίς να μεταφερθούν αλλού τα λείψανα για να μην πέσει στους συντηρητές η «κατάρα» που είναι γραμμένη στην ταφόπλακα:

Φίλε μου, για την αγάπη του Ιησού, συγκρατήσου, μη σκάψεις τη σκόνη που είναι εδώ κλεισμένη. Ευλογημένος να είναι αυτός που θα λυπηθεί αυτές τις πέτρες. Και καταραμένος εκείνος που θα μετακινήσει τα κόκαλά μου.

Το Στράτφορντ-απόν-Έιβον προσελκύει τουρίστες απ' όλον τον κόσμο, που έρχονται για να ανακαλύψουν τα μέρη όπου έζησε και δημιούργησε ο μεγάλος δραματουργός, το σπίτι όπου γεννήθηκε, τον τάφο του ή το σπίτι όπου μεγάλωσε η σύζυγός του, η Αν Χάθαγουεΐ.

Μεταξύ των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν για την επέτειο των 400 ετών από τον θάνατό του Άγγλου βάρδου (23 Απριλίου 1616) περιλαμβάνεται και έκθεση στο Λονδίνο, το Σαββατοκύριακο 23-24 Απριλίου. Εκεί θα παρουσιαστούν 37 ταινίες μικρού μήκους, μία για κάθε ένα από τα έργα του Σαίξπηρ. Το θέατρο Globe θα τιμήσει τον βάρδο, ανεβάζοντας το ίδιο Σαββατοκύριακο τέσσερις παραστάσεις του Άμλετ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ