ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εάν υπάρχει ένας λόγος που αξίζει στον Αργύρη Πανταζάρα το βραβείο “Δημήτρης Χορν” είναι αυτός

Εάν υπάρχει ένας λόγος που αξίζει στον Αργύρη Πανταζάρα το βραβείο “Δημήτρης Χορν” είναι αυτός
Argyris Pandazaras/ Facebook/ Photo by Nikos Pamdazaras

Στον Αργύρη Πανταζάρα, απονεμήθηκε το φετινό θεατρικό βραβείο Δημήτρης Χορν, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στης Δευτέρας στο θέατρο της οδού Αμερικής.

Ο 16ος στη σειρά ηθοποιός στον οποίο απονέμεται η διάκριση, ως αναγνώριση της καλύτερης ανδρικής ερμηνείας της περασμένης θεατρικής περιόδου διακρίθηκε για την υποκριτική του δεινότητα στον μονόλογο ΑΩ σε διασκευή και σκηνοθεσία δική του (Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής), για το ρόλο του Τρελού στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ Βασιλιάς Ληρ σε σκηνοθεσία Τομάζ Παντούρ (Πειραιώς 260), καθώς και για τη συμμετοχή του στην παράσταση Ρήσος του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου (Φεστιβάλ Αθηνών).

“Το βραβείο αυτό είναι μια σκυτάλη”

“Επιτρέψτε μου να λάβω το βραβείο, όχι ως μία "τιμή" για κάποιο αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου ρόλου, αλλά ως μία ενθάρρυνση για την πορεία μου και γι’ αυτά που με περιμένουν” είπε κατά τη βράβευση του ο 27χρονος Πανταζάρας σημειώνοντας πως "ούτως η άλλως αυτό το βραβείο δεν είναι κτήμα κανενός, είναι μία σκυτάλη. Από τη στιγμή που δίνεται ανήκει στον επόμενο... Στους νέους, σε αυτούς δηλαδή που περιμένουμε να ενισχύσουν την τέχνη του θεάτρου με σθένος, αφοσίωση και απόλυτη ευθύνη".

Όμως, εάν υπήρξε κάτι που συγκίνησε περισσότερο στη βράβευση του με τον Χρυσό Σταυρό του Δημήτρη Χορν στο στήθος του που του παρέδωσε ο νικητής από πέρσι, Μιχάλης Σαράντης, ο 27χρονος ηθοποιός είναι ο ανθρωπισμός με τον οποίο έντυσε με μαεστρία τη στιγμή της (περιστασιακής) δικαίωσης του. Αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και των τριών παραγωγών, αφού αφιέρωσε το βραβείο σε δύο ανθρώπους που του άλλαξαν τη ζωή, τον Λευτέρη Βογιατζή που του έμαθε ότι “ο κόσμος μπορεί ν’ αλλάξει” και τη σύντροφο του Έλλη που του έμαθε ότι “χωρίς την αγάπη και τον έρωτα ο κόσμος δεν μπορεί ν’ αλλάξει” προχώρησε ένα βήμα παραπάνω φέρνοντας τον άνθρωπο στο προσκήνιο.

pantazaras insert

Πηγή: Αργύρης Πανταζάρας/ Facebook

“Μακάρι με αυτά τα χρήματα να ξαναέφτιαχνα μια πατρίδα για τους ανθρώπους που βρίσκονται στους δρόμους της χώρας μας.

Μακάρι με αυτά τα χρήματα να ξαναέφτιαχνα και τη δικιά μας χώρα. Γι’ αυτό θ’ αρχίσω έτσι...
Ένα μέρος του ποσού θα δοθεί σε προμήθειες για τροφή και την περίθαλψη των προσφύγων, που η μόνη πατρίδα τους αυτή τη στιγμή είναι η ίδια τους ζωή. Το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί για την ενίσχυση και τη σίτιση στα σχολεία μας, γιατί υπάρχουν παιδιά που μετά το τελευταίο κουδούνι δεν τους περιμένει ένα πιάτο φαΐ στο σπίτι...

Αλληλεγγύη, είναι η ευγνωμοσύνη για την ίδια τη ζωή. Θέλω έτσι να καταγγείλω την ανισότητα, την αδικία και τον πόλεμο σε κάθε μέρος του κόσμου...

Καταγγέλλω, τον πόλεμο σε οποιαδήποτε μορφή.

Καταγγέλλω, κάθε "σκέψη" που τον δημιουργεί, τον νομιμοποιεί και δεν τον εξαλείφει. Καταγγέλλω, αυτούς που ορθώνουν σύνορα στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ζωή.

Εάν ο πολιτισμός δεν μπορεί να φέρει την ειρήνη στον κόσμο, τότε βαδίζουμε στο τέλος του πολιτισμού. Και επειδή το να αλλάξει ο κόσμος είναι προσωπική υπόθεση, σας εύχομαι να το πάρετε προσωπικά".

Eάν λοιπόν θες μονάχα ένα λόγο να νοιώσεις την ανάταση για τη διάκριση του 27χρονου ηθοποιού είναι αυτός που χάρισε με γενναιοδωρία κάνοντας τη δική του στιγμή, δική μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

To πρώτο βραβείο της Saatchi Gallery στους “Mετανάστες” των μαθητών της Κύπρου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ