ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια πρωτότυπη και εντυπωσιακή ταινία animation “ζωντανεύει” τον Van Gogh και τα έργα του

Μια πρωτότυπη και εντυπωσιακή ταινία animation “ζωντανεύει” τον Van Gogh και τα έργα του

Το Loving Vincent, είναι ένα φαινόμενο και μια υπέρβαση καλλιτεχνική. Θα είναι ανάμεσα σε άλλα η πρώτη ταινία με ζωγραφισμένα κινούμενα σχέδια, δημιουργημένα πάνω σε καμβά με τη χρήση λαδομπογιάς ενώ παράλληλα αποτελεί και μια ταινία με διεισδυτική ματιά στη ζωή και τον μυστηριώδη θάνατο του πρωτοπόρου καλλιτέχνη Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Για τη δημιουργία αυτή εργάστηκαν 100 ζωγράφοι δημιουργώντας 43.200 έργα με την διάσημη τεχνική του εικαστικού –κάτι που αντιστοιχεί σε 12 ελαιογραφίες το δευτερόλεπτο που χαρίζουν πραγματική κίνηση στον χαρακτήρα.

Επιπλέον, οι σκηνές διαδραματίζονται σε τοπία που έχει αποτυπώσει ο ίδιος ο καλλιτέχνης σε περισσότερα από 120 έργα του.

Την παραγωγή του 80λεπτου animation έχει αναλάβει η βρετανική εταιρία Breakthru Films και το σενάριο της ταινίας στηρίζεται κατά βάση σε 800 επιστολές του ίδιου του Βαν Γκογκ, προς τον αδελφό του Τέο.

“Ο Βαν Γκόγκ έγραψε σε ένα από τα γράμματά του στον αδελφό του, ότι μπορούσε να μιλήσει, μόνο μέσω των έργων του. Όλα αυτά που έγραψε ήταν πολύ σημαντικά για μένα και ήταν η αιτία που γυρίσαμε με τέτοιο τρόπο την ταινία. Διηγηθήκαμε λοιπόν τη ζωή του δημιουργού μέσα από την τέχνη του” τόνισε η σκηνοθέτιδα Ντορότα Κομπιέλα.

Έζησε μια δύσκολη ζωή

Η ζωή του καταραμένου δημιουργού ήταν δύσκολη και δεν γνώρισε ποτέ την αναγνώριση όσο ζούσε. Σαν να πάλευε την κατάθλιψη με την έντονη, χρωματική του παλέτα ο Βαν Γκόγκ έκοψε το αυτί του σε μια περίοδο που έπασχε από βαριά κατάθλιψη.

Νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική και δημιούργησε το μόνο έργο που αποτελεί την προσωπογραφία του. Το τέλος του μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα μυστήριο.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές αλλά η επικρατέστερη είναι πως αυτοκτόνησε με δύο σφαίρες στο στήθος. Η τραγική ειρωνεία είναι πως δεν κατάφερε να πουλήσει ούτε ένα έργο όσο ζούσε κάτι που για τους μελετητές του είναι και ο λόγος της ψυχικής του κατάστασης.

Ο Βαν Γκόγκ δεν ήταν δημοφιλής στον καιρό του καθώς τα έργα του δεν στηρίζονταν στα πρότυπα της εποχής. Μόνο μετά τον θάνατο του, έγινε διάσημος και κατατάχτηκε στους πιο σπουδαίους μετά-ιμπρεσιονιστές δημιουργούς.

Η εταιρία παραγωγής του φιλόδοξου αυτού project, η Breakthru Films έχει κερδίσει Όσκαρ για το animation μικρού μήκους “Ο Πέτρος και ο λύκος” το 2008 και έχει την έδρα της στην Πολωνία. Επιπλέον συνεργάζεται με την ελληνική Studio Bauhaus για αυτή την γεμάτη καινοτομίες δημιουργία.

Η πρόσκληση έγινε από την ελληνική πλευρά με σκοπό να προσφέρει θέσεις εργασίας σε εικαστικούς. Έτσι επιλέχτηκαν 20 εξαιρετικοί ζωγράφοι που γνωρίζουν την τεχνική του καλλιτέχνη, οι οποίοι εργάζονται στο στούντιο της εταιρίας στο Κορωπί.

lovingvincent

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή αναζήτησε πέρσι οικονομική βοήθεια μέσα από πλατφόρμα crowdfunding συγκεντρώνοντας περισσότερα από 70.000 Ευρώ για να εκπαιδευθούν οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Loving Vincent.

Το πρώτο τρέιλερ μόλις κυκλοφόρησε, ενώ στα μέσα του 2016 αναμένεται και η άφιξη της πολλά υποσχόμενης ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ο Βαν Γκογκ γεννήθηκε το 1853 και πέθανε το 1890.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ