ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο διάσημος συγγραφέας Τζον Λε Καρέ

Πέθανε ο διάσημος συγγραφέας Τζον Λε Καρέ
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Σε ηλικία 89 ετών πέθανε ο διάσημος συγγραφέας κατασκοπευτικής λογοτεχνίας Τζον Λε Καρέ. 

Ο Λε Καρέ πέθανε το βράδυ του Σαββάτου από πνευμονία και η οικογένειά του ανακοίνωσε τη θλιβερή είδηση του θανάτου του σήμερα.

Ο Τζον Λε Καρέ, ή κατά το πραγματικό του όνομα Ντέιβιντ Τζον Μουρ Κόρνουελ (David John Moore Cornwell), γεννημένος το 1931, ήταν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Άγγλους μυθιστοριογράφους κατασκοπείας.

Υπήρξε άλλωστε και ο ίδιος συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών MI-5 και MI-6 της Βρετανίας, όπως είχε παραδεχθεί σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στους Times πριν από αρκετά χρόνια.

Έγινε παγκόσμια γνωστός από το μυθιστόρημά του «Ο κατάσκοπος που ήρθε από το κρύο» (1963).

Ο ατζέντης του, Τζόνι Γκέλερ, περιέγραψε τον Λε Καρέ ως έναν «αδιαμφισβήτητο γίγαντα της βρετανικής λογοτεχνίας που καθόρισε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και χωρίς φόβο έλεγε την αλήθεια του απέναντι στην εξουσία». «Έχασα έναν μέντορα, μια έμπνευση και κυρίως έναν φίλο», πρόσθεσε.

Στα πιο διάσημα έργα του περιλαμβάνονται επίσης: «Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι», «Η Ιστορία Δεν Επαναλαμβάνεται», «Η Μικρή Τυμπανίστρια», «Ένας Τέλειος Κατάσκοπος», «Η Ρωσική Εστία» και το «The Night Manager», ενώ στα πιο πρόσφατα τα: «Ο Ράφτης του Παναμά», «Ο Επίμονος Κηπουρός»

Πολλά από τα βιβλία του έχουν μεταφερθεί στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ