ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έφυγε ο σκηνοθέτης των μεγάλων στιγμών της ελληνικής τηλεόρασης, Κώστας Κουτσομύτης

Έφυγε ο σκηνοθέτης των μεγάλων στιγμών της ελληνικής τηλεόρασης, Κώστας Κουτσομύτης
Eurokinissi/ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Μεγάλη απώλεια για τον κόσμο της εικόνας και δη της τηλεοπτικής, ο θάνατος του σημαντικού σκηνοθέτη, Κώστα Κουτσομύτη. Πέθανε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο μετά από προβλήματα υγείας.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθέτη στην Φίνος Φιλμ αλλά άφησε τη δημιουργική σφραγίδα με τις παραγωγές που υπέγραψε για την ελληνική τηλεόραση.

Ο Κώστας Κουτσομύτης γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1938 στα Γρεβενά, σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης και γύρισε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία το 1965.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1966 υπέγραψε σε συνεργασία με τον Βασίλη Βασιλικό, το σενάριο για τα Θύματα Ειρήνης, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα. Μια δημιουργική συνήθεια που υπηρέτησε με πίστη όταν μετέφερε αναρίθμητα λογοτεχνικά έργα στη μικρή οθόνη.

Με πλούσιο βιογραφικό και πορτφόλιο που εντυπωσιάζει ακόμη και εκείνους που δεν συνηθίζουν να αγαπούν την ελληνική τηλεόραση, ο Κώστας Κουτσομύτης καθοδήγησε με μαεστρία αναρίθμητους πρωταγωνιστές.

Από το Εκείνος κι Εκείνος και τα Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά του Κώστα Μουρσελά και τον Κίτρινο Φάκελλο του Μ. Καραγάτση στην Τερέζα Βάρμα ντα Κόστα του Γρηγόρη Ξενόπουλου, τον Καπνισμένο Ουρανό του Κώστα Κοτζιά, τον Κατάδικο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, την Εκτέλεση του Φρέντυ Γερμανού, την Πρόβα Νυφικού της Ντόρας Γιαννακοπούλου, το Η Αγάπη Άργησε Μια Μέρα της Λιλής Ζωγράφου και τα Ματωμένα Χώματα της Διδώς Σωτηρίου, ο Κώστας Κουτσομύτης δίκαια θεωρήθηκε ένας δημιουργός που σεβάστηκε την τέχνη του και το τηλεοπτικό μέσο όσο λίγοι.

Το 1987 γυρίζει την ταινία μεγάλου μήκους Ο Κλοιός, η οποία αποσπά βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

'Εφυγε σε ηλικία 77 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ