ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιούργκεν Κλοπ - «Η ιστορία ενός νικητή»: Πολύ περισσότερα από μια απλή βιογραφία

Γιούργκεν Κλοπ - «Η ιστορία ενός νικητή»: Πολύ περισσότερα από μια απλή βιογραφία
Lukas Schulze/dpa via AP

Η «Ιστορία ενός νικητή» είναι μια εξαιρετικά ευχάριστη και εύστοχη βιογραφία του Γιούργκεν Κλοπ, που επιπλέον είναι ιδιαίτερα προσεγμένη τόσο σε επίπεδο μετάφρασης (από τον Γιώτη Παναγιώτα, ενώ προλογίζει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος) όσο και εκδοτικής επιμέλειας από τον εκδοτικό οίκο «δίχτυ». Ανεπιφύλακτα εντάσσεται στην λίστα των καλύτερων βιβλίων «απόδρασης» από το lockdown.

Η βιογραφία «Γιούργκεν Κλοπ: Η Ιστορία ενός νικητή» δεν είναι ένα «απλό» ανάγνωσμα για φιλάθλους. Δεν είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται μόνο στους λάτρεις του ποδοσφαίρου, ή αποκλειστικά στους φίλους της Λίβερπουλ που, μετά από 30 χρόνια, φέτος επιτέλους σήκωσαν το πολυπόθητο τρόπαιο και γι' αυτό, δικαίως, ο Κλοπ είναι ο απόλυτος ήρωάς τους. Πρόκειται για μια ιστορία που απευθύνεται σε κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται να μάθει πώς ένας οραματιστής, μεταρρυθμιστής και αγωνιστής, μπορεί κόντρα στις πιθανότητες και τις αντιξοότητες να ανέβει σκαλί - σκαλί στην κορυφή του κόσμου. Ο Γιούργκεν Κλοπ δεν είναι απλώς ένας νικητής. Είναι μέντορας και ηγέτης. Είναι μια γοητευτική προσωπικότητα, την οποία συνθέτουν οι ιδιότητες που χαρακτηρίζουν τέτοιου είδους ηγετικές μορφές.

Η βιογραφία του Κλοπ φωτίζει όλες τις πτυχές αυτής της προσωπικότητας, από τον τρόπο που μεγάλωσε μέχρι τον τρόπο που σκέφτεται και από το πώς αντιμετωπίζει τις αποτυχίες μέχρι το πώς καθοδηγεί στην νίκη. Μίλησαν γι' αυτόν, για το στυλ ποδοσφαίρου που εισήγαγε και για τα όσα έχουν ζήσει μαζί του μέλη της οικογένειάς του, φίλοι, παίκτες και συνεργάτες του από τα πρώτα του βήματα μέχρι την κατάκτηση του 6ου Τσάμπιονς Λιγκ και του Πρωταθλήματος Αγγλίας με τη Λίβερπουλ. Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που θα απολαύσουν όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, καθώς θα θυμηθούν έναν προς έναν τους σταθμούς του Κλοπ τόσο στη Γερμανία όσο και στην Αγγλία, θα μπουν για τα καλά στο κλίμα αγώνων που έχουν σημαδέψει μυαλά και καρδιές και θα διαβάσουν γνωστά και άγνωστα παρασκήνια.

«Η Ιστορία ενός νικητή» μπορεί να είναι η βιογραφία ενός από τους σημαντικότερους προπονητές του κόσμου, παράλληλα όμως είναι και μια βαθύτερη ανάλυση για το πώς δημιουργείται ένας ηγέτης, από τι συστατικά είναι φτιαγμένος -κάτι που έχει εφαρμογή σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Ο Γιούργκεν Κλοπ μας μαθαίνει πώς μπορεί κανείς να εμφυσήσει το όραμά του και πώς να ενώσει μια ομάδα για να φτάσει στην υπέρτατη επιτυχία. Τι ρόλο παίζει η σκληρή δουλειά και αν τα «αστέρια» είναι σημαντικότερα από μια δεμένη και καλοδουλεμένη ομάδα. Διαβάζουμε τη φιλοσοφία του, παρατηρούμε την καθημερινότητά του και έχουμε πραγματική τροφή για σκέψη.

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ