ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Δεν θα μπορούσα να αφήσω το Εθνικό Θέατρο»: Οι πρώτες δηλώσεις της καλλιτεχνικής διευθύντριας

«Δεν θα μπορούσα να αφήσω το Εθνικό Θέατρο»: Οι πρώτες δηλώσεις της καλλιτεχνικής διευθύντριας
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Δεν θα μπορούσα ποτέ να αφήσω το Εθνικό Θέατρο, την περίοδο που περισσότερο από όλες θα χρησιμεύσει η συσσωρευμένη εμπειρία μου σε αυτό» αναφέρει στις πρώτες της δηλώσεις η Έρι Κύργια, η οποία αναλαμβάνει προσωρινά μέχρι τον Σεπτέμβριο νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου, μετά την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη.

«Στον κόσμο του θεάτρου οι διορίες είναι αδήριτες και ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός, με τις διοικητικές και οικονομικές διαδικασίες που τον συνοδεύουν, πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και παράλληλα με τις διεργασίες για την πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή» σημειώνει η Ερι Κύργια.

Στο πλαίσιο αυτό ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη που της έδειξαν την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τον υφυπουργό, Νικόλα Γιατρομανωλάκη καθώς και «όλους τους συνεργάτες εντός και εκτός Εθνικού Θεάτρου που στήριξαν και ενίσχυσαν την απόφασή μου».

Ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα προέλθει από την προκήρυξη και η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής θα έχει ολοκληρωθεί ως την 6η Σεπτεμβρίου, του τρέχοντος έτους. Το μεταβατικό διάστημα θα καλυφθεί από την μέχρι προχθές αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια, Έρι Κύργια.

Πέρα από τις γενικότερες γνώσεις της, αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ότι είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει το δραματολόγιο της τρέχουσας περιόδου και γνωρίζει πολύ καλά όλα τα διοικητικά θέματα και κυρίως όλες τις διοικητικές εκκρεμότητες που έχει το Εθνικό Θέατρο. Επομένως, για το μεταβατικό διάστημα από τον Φεβρουάριο 2021 ως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021, θεωρούμε ότι είναι το ενδεικνυόμενο πρόσωπο για να μπορέσει το Εθνικό Θέατρο να λειτουργήσει απρόσκοπτα σύμφωνα με τον προγραμματισμό του».

Η Έρι Κύργια γεννήθηκε στην Κοζάνη και είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γνωρίζει έξι ξένες γλώσσες και έχει μεταφράσει από τις πρωτότυπες γλώσσες τα έργα «Πελεκάνος» του Α. Στρίντμπεργκ, «Αρχιμάστορας Σόλνες», «Έντα Γκάμπλερ», «Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί» του Ε. Ίψεν, «Πλατεία Ηρώων» του Τ. Μπέρνχαρντ, «Ο χρυσός δράκος» του Ρ. Σιμμελπφένιχ, «Οι ζωές των άλλων» του Α. Οστερμάιερ, «Γεθσημανή» του Ντ. Χέαρ, «Καμπαρέ» των Φρ. Εμπ & Τζ. Κάντερ, «Παραλλαγές θανάτου» του Γ. Φόσσε, «Η Τάξη μας» του Τ. Σλομποτζιάνεκ και διάφορα άλλα.

Επίσης, η Έρι Κύργια έχει συνεργαστεί με την ιδιότητα του θεατρολόγου με τους Γιάννη Χουβαρδά, Μιχάλη Μαρμαρινό, Κωνσταντίνο Ρήγο, Δημήτρη Τάρλοου, Στάθη Λιβαθινό και Κατερίνα Ευγγαλάτου, με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Πορεία και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ