ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μότσαρτ & Προκόφιεφ» από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο διαδίκτυο

«Μότσαρτ & Προκόφιεφ» από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο διαδίκτυο
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις δωρεάν διαδικτυακές μεταδόσεις της με τη συναυλία «Μότσαρτ & Προκόφιεφ» υπό τη μουσική διεύθυνση του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή της, Γεώργιου Βράνου και τη νικήτρια του 5ου Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου «Γιώργος Θυμής» (2011), Martyna Jatkauskaite, στο πιάνο.

Το «Κοντσέρτο για πιάνο αρ.24» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791) γράφτηκε το 1786 και η βασική του διαφορά από όλα τα υπόλοιπα κονσέρτα του, βρίσκεται στην ασυνήθιστη ένταση των συναισθημάτων του και στο πρωτόγνωρό του πάθος. Ο Μότσαρτ ενσταλάζει ψήγματα πάθους στην ομορφιά και τη χάρη του κλασικισμού παραπέμποντας στο ρομαντισμό του μέλλοντος, με το τελικό αποτέλεσμα να θεωρείται ένα από τα ωραιότερα κοντσέρτα για πιάνο στην ιστορία.

Η πρώτη συμφωνία του Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953) ονομάστηκε «Κλασική» από τον ίδιο το συνθέτη.

Την έγραψε το 1917, αφήνοντας για πρώτη φορά στην άκρη το πιάνο κατά τη σύνθεση και βασιζόμενος απόλυτα στα κλασικά πρότυπα, σε ό,τι αφορά το ύφος, τη φόρμα και την ενορχήστρωση. Η συμφωνία είναι γεμάτη φρεσκάδα, εμπνεύσεις και χαρούμενη διάθεση από την αρχή ως το τέλος και συγκαταλέγεται στα δημοφιλέστερα έργα του.

Η παραγωγή της Κ.Ο.Θ. πραγματοποιείται με την ευγενική παραχώρηση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η συναυλία θα μεταδοθεί την Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021, στις 19:00, δωρεάν από το κανάλι της ΚΟΘ στο Youtube (TheTSSO).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ