ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ρόαλντ Νταλ για πρώτη φορά στην κορυφή των πωλήσεων 25 χρόνια μετά τον θανατό του

Ο Ρόαλντ Νταλ για πρώτη φορά στην κορυφή των πωλήσεων 25 χρόνια μετά τον θανατό του
Ο Ουόλτ Ντίσνεϊ με τον Ρόαλντ Νταλ τον Δεκέμβριο του 1942 Roalddahl.com

Την 1η θέση στις πωλήσεις βιβλίων, στην Αγγλία, καταλαμβάνει για πρώτη φορά ο αριστουργηματικός παραμυθάς Ρόαλντ Νταλ.

Ο πολυαγαπημένος συγγραφέας των παιδιών που δημιούργησε τον Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας, τον Φανταστικό κ. Φοξ, τον Φιλικό Γίγαντα, τη Ματίλντα ακόμη και τα Γκρέμλινς είναι και ο πιο πολυδιαβασμένος συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα, ωστόσο ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί στην κορυφή των best seller στη χώρα του.

Αυτό κατάφερε περίπου ένα τέταρτο του αιώνα μετά το θάνατο του με το βιβλίο του ‘The Great Mouse Plot’ που πούλησε 32.096 αντίτυπα αυτή τη βδομάδα, σύμφωνα με τη Nielsen BookScan, δίνοντάς του την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των μικρών αναγνωστών.

thegreatmouseplot

Το παιδικό δημιούργημα, κυκλοφόρησε με αφορμή τη βρετανική Ημέρα Βιβλίου. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νταλ πλησιάσε την κορυφή. Το 2005, το Εργοστάσιο Σοκολάτας, είχε φτάσει τις 44.000 πωλήσεις αντίγραφων και ανταγωνίζονταν την πρώτη θέση, με τον Κώδικα Ντα Βίντσι του Νταν Μπρόουν.

Πόλεμος και συγγραφή

Γεννημένος στην Ουαλία από Νορβηγούς γονείς στις 13 Σεπτεμβρίου 1916, ο Νταλ κατάφερε να φέρει κάτι εξωτικό στην παιδική λογοτεχνία.

Τα έργα του αποτέλεσαν σχολή, καθώς κατάφερε να συνδυάσει την παιδική αθωότητα με τον ανοίκειο τρόμο μέσα στο πλαίσιο του λογοτεχνικού είδους, έχοντας έχοντας πάντα στον πυρήνα των έργων του την αποφασιστικότητα μπροστά σε μία μεγάλη περιπέτεια. Ο Ντάλ έγραφε όπως έζησε και τη ζωή του.

Όταν ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος κατατάχθηκε στη RAF (Royal Air Force) και στις 20 Απριλίου 1941 καταδίωξε και κατέρριψε τρία γερμανικά μαχητικά στη Μάχη της Αθήνας.

roalddahl

Ο Ρόαλντ Νταλ εκπαιδευόμενος πιλότος στο Nαϊρόμπι το 1939. Πηγή: Roalddahl.com

Ο Νταλ κατάφερε να επιβιώσει από τις αερομαχίες και τη βαρβαρότητα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και να γιατρέψει τις πληγές της ψυχής του μέσα από τη συγγραφή.

Στα παιδικά έργα του, η πένα του καθοδηγούταν από τις ενήλικες εμπειρίες του και τη ματιά ενός μικρού παιδιού. Μέσα από τη σύγκρουση της αγάπης με την απώλεια χαρτογραφεί το παιδικό του σύμπαν και μέσα σε αυτό απελευθερώνει τους ήρωες του.

"Ο Ρόαλντ Νταλ, ήταν ένας μεγάλος οπαδός του ότι οι σπουδαίες ιδέες , δημιουργούν καλές ιστορίες. Είμαι ενθουσιασμένη που μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου τόσα πολλά παιδιά θα ανακαλύψουν τα άτακτα κόλπα του και τις μαγικές αφήγησης του, για πρώτη φορά.

Είναι ο πιο θαυμάσιος τρόπος για να ξεκινήσει ο εορτασμός εκατοντάδων χρόνων ακόμα με συντροφιά τον Ρόαλντ Νταλ" δήλωσε στη Guardian η Φραντσέσκα Ντόου, Διευθύνων Σύμβουλός της εκδοτικής εταιρείας παιδικών βιβλίων, Penguin Random.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ