ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαία Ολυμπία: Η Περιφέρεια αναλαμβάνει την αναστήλωση του αρχαίου Γυμνασίου

Αρχαία Ολυμπία: Η Περιφέρεια αναλαμβάνει την αναστήλωση του αρχαίου Γυμνασίου
Associated Press

Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εντάχθηκε η δεύτερη φάση ανάδειξης και αναστήλωσης του αρχαίου Γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 603.573,12 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την περιφέρεια, «πρόκειται για ένα ακόμα έργο που αποσκοπεί στην αποκατάσταση του αρχαίου Γυμνασίου και το οποίο περιλαμβάνει δύο υποέργα».

Το πρώτο υποέργο αφορά την αποκάλυψη και ανάδειξη επιπλέον τμήματος της ανατολικής στοάς καθώς και τμήματος της εσωτερικής αυλής του αρχαίου Γυμνασίου, ενώ το δεύτερο υποέργο αφορά την αποκατάσταση και αναστήλωση των κιόνων της ανατολικής στοάς, στοχεύοντας στην αναστήλωση και διευθέτηση των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών που αποκαλύφθηκαν με τις ανασκαφικές εργασίες της χρονικής περιόδου 2013-2015.

Σύμφωνα, πάντα, με την περιφέρεια, «μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα αποδοθούν στο κοινό 30 επιπλέον μέτρα του αρχαίου Γυμνασίου και θα επιτευχθεί η βελτίωση της αναγνωσιμότητας και κατανόησης όχι μόνο του αρχαίου Γυμνασίου, αλλά και του συνόλου του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας από το ευρύ κοινό, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, την ανάπτυξη βιώσιμου και ποιοτικού τουρισμού, ο οποίος θα συμβάλει και στην οικονομική ενδυνάμωση της ευρύτερης περιοχής».

Ως προς το ιστορικό της ανασκαφής του αρχαίου Γυμνασίου, στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας αναφέρονται τα εξής από την περιφέρεια:

«Η πρώτη φάση ξεκίνησε από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο κατά τα έτη 1878-1880. Την περίοδο αυτή αποκαλύφθηκαν το πρόπυλο του Γυμνασίου, η νότια στοά και τμήμα της ανατολικής στοάς. Το 1936 αποκαλύφθηκαν επιπλέον τμήματα της ανατολικής και βόρειας στοάς.

Το 1999 το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής τομής που πραγματοποίησε στη δυτική όχθη του ποταμού Κλαδέου αποκάλυψε θεμέλια και τμήματα κιόνων, τα οποία ακολουθούν παράλληλη πορεία προς την ανατολική στοά, και θα πρέπει να ταυτίζονται με το δυτικό όριο του Γυμνασίου. Το 2013 εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού η συνέχιση της αποκάλυψης - ανάδειξης του αρχαίου Γυμνασίου που έφερε στο φως 50 μέτρα της στοάς επιπλέον από το ήδη αποκαλυφθέν τμήμα του Γυμνασίου».

Σε δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε ότι «η Αρχαία Ολυμπία, κοιτίδα της γης της φλόγας -που για εμάς είναι η Δυτική Ελλάδα- αποτελεί την κορωνίδα των θησαυρών του τόπου μας και ένα κορυφαίο σύμβολο του ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού που όλοι οφείλουμε να λάμπει πολύ δυνατά, εντός και εκτός Ελλάδας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ