ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εθνικός Κήπος: Υπαίθρια έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (pics)

Εθνικός Κήπος: Υπαίθρια έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (pics)
CNN Greece/ Σπύρος Μελισσάρης

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και ο Δήμος Αθηναίων, διοργανώνουν υπαίθρια έκθεση προσωπογραφιών που φιλοξενείται στον Εθνικό Κήπο, επί της λεωφ. Βασ. Σοφίας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 22 πίνακες με ορισμένα από τα 320 μοναδικά πρόσωπα που ζωγράφισε ο Benjamin Mary (1792-1846), διπλωματικός αντιπρόσωπος του Βελγίου στην Ελλάδα.

Τα σχέδια φιλοτεχνήθηκαν εκ του φυσικού, κυρίως στην Αθήνα, μεταξύ 1839 και 1844. Δημοσιεύονται για πρώτη φορά και μας φέρνουν σε επαφή με γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης και της οθωνικής Ελλάδας, μέσα από την ευαίσθητη και διεισδυτική ματιά ενός Ευρωπαίου καλλιτέχνη.

Αγωνιστές, πολιτικοί, ιερωμένοι, λόγιοι, φιλέλληνες, άνθρωποι καθημερινοί, ποζάρουν υπομονετικά για το πορτραίτο και ο Benjamin Mary καταφέρνει να συλλάβει την έκφρασή τους σε μια μοναδική στιγμή της Ιστορίας.

Ενδεικτικά εικονίζονται: Θ. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Λ. Κουντουριώτης, Ι. Μακρυγιάννης, Χ. Χατζηπέτρου, G. Finlay, Π. Νοταράς, Θ. Φαρμακίδης, Ν. Θησεύς, Β. Πετιμεζάς, Α. Μαυρομιχάλης, Η. Σαλαφατίνος, Ι. Κωλέττης, Ι. Καρατζάς, Δ.Ν. και Κ. Μπότσαρης και άλλοι. Περισσότερα ιστορικά στοιχεία καθώς και πληροφορίες για τα εικονιζόμενα πρόσωπα περιέχονται στην έκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Η Ιστορία έχει πρόσωπο – Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα από τον Bέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary (Αθήνα, 2020).

«Μία έκθεση καταγραφής των ανθρώπων που έγραψαν ιστορία σε έναν χώρο που φιλοξένησε ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της χώρας. Σύντομα, ο Εθνικός Κήπος ανοίγει ένα νέο κύκλο διαδρομής με τις παρεμβάσεις που γίνονται και χαιρόμαστε που στην αφετηρία της αλλαγής του, υποδέχεται αυτήν την σπουδαία έκθεση που συνδέει τον τόπο και όλους εμάς με το παρελθόν και το μέλλον μας. Γι αυτό, ευχαριστώ το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, την Άρτεμη Σκούταρη και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο», είπε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Διάρκεια έκθεσης: Φεβρουάριος - Απρίλιος 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ