ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Πολεμικό Μουσείο τιμά την Επανάσταση του ’21 «βγαίνοντας» στην κοινωνία με πρωτότυπες δράσεις

Το Πολεμικό Μουσείο τιμά την Επανάσταση του ’21 «βγαίνοντας» στην κοινωνία με πρωτότυπες δράσεις
Αναστάσιος Λιάσκος, πρόεδρος Πολεμικού Μουσείου

Την προμετωπίδα των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, φιλοδοξεί να αποτελέσει το Πολεμικό Μουσείο, με μία σειρά δράσεων κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους.

Εκθέσεις, πρωτότυπες δράσεις, φωτογράφιση παραδοσιακών στολών, δημιουργία επιτραπέζιων παιχνιδιών για παιδιά και άλλες εκδηλώσεις που εντάσσονται συνεχώς στο πρόγραμμα του μουσείου έχουν στόχο το ίδιο το Πολεμικό Μουσείο να βγει στην κοινωνία, όπως δηλώνει στο CNN Greece ο πρόεδρος Αναστάσιος Λιάσκος:

«Το Πολεμικό Mουσείο μέσα από τα κειμήλιά του αποτυπώνει την αγωνιστική διαδρομή όλων των προγόνων μας προκειμένου να απολαμβάνουμε εμείς όλα τα αγαθά της ευημερίας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Στόχος μας είναι, εν μέσω πανδημίας, να βγάλουμε το Πολεμικό Μουσείο ‘έξω’ από το μουσείο, να το βγάλουμε στην κοινωνία».

Αναστάσιος Λιάσκος, πρόεδρος Πολεμικού Μουσείου

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται φωτογράφιση παραδοσιακών ενδυμασιών στο Πολεμικό Μουσείο, με σκοπό την επικοινωνία και ανάδειξη του επετειακού γεγονότος, όπου αφορά την συμπλήρωση των 200 χρόνων, από την επανάσταση του 1821. Πρόκειται για μια ιδέα που δημιούργησαν ο Μάνος Γκορτζής και η ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Φιλάνθη Μπογέα, για τον σκοπό της οποίας ιστορικά εκθέματα αλλά και τα χειροποίητα παραδοσιακά ενδύματα από τις συλλογές του Μουσείου, πρόκειται να φωτογραφηθούν εκτός των προθηκών τους.

Ήδη έχουν δημιουργηθεί επιτραπέζια εκπαιδευτικά παιχνίδια για το 1821, υπό την αιγίδα του Πολεμικού Μουσείου, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο της σύμπραξης και συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Μουσείου και της Ελληνικής Εταιρείας «Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Δεσσύλας». Μάλιστα, ήδη πολλά από αυτά τα παιχνίδια έχουν γίνει δωρεά από το Μουσείο προς οργανισμούς όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Πηγή: Γραφείο Τύπου Πολεμικού Μουσείου

Μνημείο με τα ονόματα των Φιλελλήνων που πολέμησαν στην Επανάσταση

Ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια του Πολεμικού Μουσείου για το 2021, πάντως, είναι η δημιουργία ενός μνημείου, το οποίο θα στηθεί στον περίβολο του μουσείου και θα είναι αφιερωμένο στους Φιλέλληνες που κατά τη διάρκεια της Επανάστασης ήρθαν στην Ελλάδα και πολέμησαν στο πλευρό των Επαναστατημένων Ελλήνων. Το μνημείο δημιουργείται σε συνεργασία με την Εταιρεία Φιλελλήνων και όπως εξηγεί ο κύριος Λιάσκος:

«Πρόκειται για υποχρέωση που προκύπτει από το Η’ ψήφισμα της Δ’ Εθνοσυνέλευσης, το 1829, όπου αναφερόταν πως όταν η χώρα θα είχε τη δυνατότητα θα δημιουργούσε ένα μνημείο στο οποίο θα αναγράφονται τα ονόματα όλων εκείνων που πολέμησαν τότε με τους Έλληνες. Εμείς σήμερα εκπληρώνουμε την υποχρέωση εκείνη».

Το μήνυμα άλλωστε που θέλει το Πολεμικό Μουσείο για την επέτειο για τα 200 χρόνια της Παλιγγενεσίας, προέρχεται από τα λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη: «Είναι στο απόφθεγμα του αρχιστράτηγου της Επανάστασης, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος απευθυνόμενος στην Πνύκα στους φοιτητές, καταλήγει, ‘Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε’. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνει μέσα από αυτή τη διαδρομή το Πολεμικό Μουσείο στη νέα γενιά των Ελλήνων ειδικότερα, αλλά και στην ελληνική κοινωνία, στηρίζοντας το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες μας προσφέρουν τα αγαθά της ασφάλειας και της ελευθερίας», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, Αναστάσιος Λιάσκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ