ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΥΠΠΟΑ: Άμεσα μέτρα για την ασφάλεια στο φρούριο του Μολύβου

ΥΠΠΟΑ: Άμεσα μέτρα για την ασφάλεια στο φρούριο του Μολύβου
Wikipedia

Άμεσα ανταποκρίθηκε το ΥΠΠΟΑ στο από 12/3/2021 επείγον αίτημα του δημάρχου Δυτικής Μυτιλήνης, Ταξιάρχη Βέρρου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της επικινδυνότητας των βραχωδών πρανών στο φρούριο του Μολύβου.

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια για τους πολίτες και το μνημείο. Τα βραχώδη πρανή στηρίζουν τον μεσαιωνικό τοίχο οχύρωσης του δεύτερου μεγαλύτερου και πιο καλοδιατηρημένου κάστρου της Μυτιλήνης, το οποίο αποτελεί αρχιτεκτονική κληρονομιά του παραδοσιακού και διατηρητέου οικισμού του Μολύβου.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενεργοποιήθηκαν αμέσως, από τη στιγμή που έλαβα το αίτημα του Δημάρχου Δυτικής Μυτιλήνης. Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας να μην έχουμε θύματα, φθορές στο μνημείο, και ζημίες στις περιουσίες. Είναι ανάγκη να επικαιροποιηθούν οι σχετικές μελέτες οι οποίες περιλαμβάνονται στο ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε το 2002 από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Αρχικά, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα εξετασθεί κατά πόσον απαιτούνται άμεσα σωστικά μέτρα. Στη συνέχεια, έως τον Μάιο, θα προχωρήσει η επικαιροποίηση των μελετών και η ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης, ώστε το έργο να υλοποιηθεί με τη συνεργασία της Περιφέρειας και του Δήμου».

Η επικαιροποίηση της μελέτης θα προχωρήσει μετά από αυτοψία του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θέμη Βλαχούλη με τον μελετητή-γεωτεχνικό Χάρη Σαρόγλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου.

Από το 2017 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης έχει γνωστοποιήσει το εξαιρετικά επικίνδυνο πρόβλημα στατικότητας του υπόβαθρου των βραχωδών πρανών του οικισμού του Μολύβου και της κατακρημνίσεις τμημάτων τους.

Το ζήτημα της αποκόλλησης και της ακόλουθης ανάγκης στερέωσης των βραχωδών πρανών στο νότιο τμήμα του οικισμού, επί του οποίου εδράζει το φρούριο του Μολύβου, εξακολουθεί, με υπαρκτό τον κίνδυνο πρόκλησης μη αναστρέψιμων βλαβών σε υλικές ζημιές και ανθρώπινες ζωές.

Ως προσωρινό μέτρο εξασφάλισης, σε τμήμα του νοτίου πρανούς κατασκευάστηκε μεταλλικό φράγμα. Ωστόσο, έπειτα από την ιδιαίτερα αυξημένη σεισμική δραστηριότητα γύρω από το νησί της Μυτιλήνης, ως επακόλουθο του καταστροφικού σεισμού των 6,1 Ρίχτερ το 2016, ο οποίος κατέστρεψε ολοσχερώς το χωριό της Βρύσας, με σεισμικές δονήσεις, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, προκαλούνται σε τακτικά διαστήματα νέες αποκολλήσεις και κατακρημνίσεις σε πυκνοδομημένο τμήμα του οικισμού. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης δέχεται συνεχώς εκκλήσεις κατοίκων του Μολύβου για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς οι οικίες τους βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το επικίνδυνο σημείο, όπου τα πρανή είναι κατακόρυφα υπερκείμενα στα σπίτια το οικισμού, και οι συγκεκριμένες δημοτικές οδοί είναι φορείς προσπέλασης πεζών, σχολικών μονάδων και οχημάτων. Η πιο πρόσφατη καταγγελία αφορά σε κατολίσθηση ογκόλιθων σε αυλή σπιτιού στις 25 Φεβρουαρίου 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ