ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Banksy: Ο πίνακας με τη νοσοκόμα και το αγόρι πωλήθηκε προς 20 εκατομμύρια ευρώ σε δημοπρασία

Banksy: Ο πίνακας με τη νοσοκόμα και το αγόρι πωλήθηκε προς 20 εκατομμύρια ευρώ σε δημοπρασία

Ο διάσημος πίνακας του Banksy με το μικρό αγόρι που παίζει με μια κούκλα νοσοκόμα- υπερήρωα, πουλήθηκε για 19.45 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ρεκόρ για πώληση σε δημοπρασία και για έργο του Βρετανού καλλιτέχνη.

Το «Game Changer», όπως ονομάζεται το έργο, είχε αρχική εκτίμηση περίπου στα 2.9 εκατομμύρια ευρώ, αλλά πουλήθηκε τελικά από τον οίκο Christie's σε τετραπλάσια τιμή, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ έργου του Banksy για το «Devolved Parliament» που πουλήθηκε το 2019 για 11.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πίνακας απεικονίζει ένα μικρό αγόρι να σηκώνει μια κούκλα νοσοκόμα, η οποία έχει το ένα χέρι τεντωμένο και φοράει κάπα παραπέμποντας σαφώς στον Σούπερμαν, ενώ διάσημοι υπερήρωες όπως Batman ή Spiderman βρίσκονται στο καλάθι των σκουπιδιών.

Το έργο, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Μάιο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Southampton στο οποίο το δώρισε ο καλλιτέχνης, είναι φόρος τιμής στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) στον αγώνα τους κατά του κορωνοϊού.

Στη δημοπρασία του οίκου Christie's, ο πίνακας πουλήθηκε όταν για 14,4 εκατομμύρια στερλίνες με τις πρόσθετες χρεώσεις να του δίνουν την τελική τιμή των 16,758 εκατομμυρίων στερλινών, παγκόσμιο ρεκόρ πώλησης σε δημοπρασία για τον Banksy.

Όπως ανακοινώθηκε, τα έσοδα προορίζονται για την «υποστήριξη της υγείας του προσωπικού και των ασθενών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Southampton».

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που οι Βρετανοί κλείνουν έναν χρόνο από τότε που ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε το πρώτο lockdown στη χώρα. Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στη μνήμη των ανθρώπων που από τότε έχασαν τη ζωή τους από τον ιό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ