ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαίο θέατρο Κασσώπης: «Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου» από το Megaron Online

Αρχαίο θέατρο Κασσώπης: «Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου» από το Megaron Online
Wikipedia

Η διαδικτυακή σειρά ομιλιών «Πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου» του Megaron Plus, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ στο πλαίσιο του Megaron Online, συνεχίζεται την Τρίτη 30 Μαρτίου στις 7.00 μ.μ. με την εκδήλωση «Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου: Αρχαίο θέατρο Κασσώπης» που προβάλλεται σε δωρεάν live streaming.

Η μετάδοση αρχίζει με την ομιλία «Tο Θέατρο της Κασσώπης» της Ανθής Αγγέλη, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας. Στη συνέχεια, τον λόγο θα πάρουν η αρχαιολόγος Δήμητρα Δρόσου και ο αρχιτέκτονας Αχιλλέας Τρανουλίδης, οι οποίοι θα αναφερθούν στο «Έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Κασσώπης». Προλογίζει ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Σταύρος Μπένος, o οποίος έχει αναλάβει επίσης τον συντονισμό της συζήτησης.

Η σειρά διαλέξεων «Πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου» περιλαμβάνει δύο ακόμη ομιλίες για τα αρχαία θέατρα Αμβρακίας (15.4.2021) και Γιτάνων (18.6.2021).

Η Κασσώπη κτίστηκε πριν τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. σε ένα οροπέδιο στις πλαγιές του Ζαλόγγου, σε φυσικά οχυρή θέση. Η πόλη, οργανωμένη πολεοδομικά κατά το ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα, διέθετε σημαντικά δημόσια κτήρια, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το Θέατρο.

Απομακρυσμένο από το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της αρχαίας πόλης, το Θέατρο, απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό ανάγλυφο των υπερκείμενων βραχωδών πρανών, εποπτεύει το οροπέδιο της Κασσώπης και προσφέρει εντυπωσιακή απρόσκοπτη θέα κατά μήκος της χερσονήσου της Πρέβεζας, τη Λευκάδα, τα Ακαρνανικά Όρη και τον Αμβρακικό Κόλπο μέχρι και την Άρτα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας υλοποιεί στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου το έργο «Αποκατάσταση - Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Κασσώπης (Α΄ φάση)». Οι εργασίες υλοποιούνται με βάση μελέτες που έχουν παραχωρηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και εξελίσσονται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς, δεδομένης και της αύξησης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου που επιτεύχθηκε πρόσφατα, με τελικό στόχο την απόδοση του μνημείου στο κοινό.

Παρακολουθήστε σε live streaming την εκδήλωση για το αρχαίο θέατρο Κασσώπης, πατώντας εδώ

https://digitalculture.gov.gr/

Και από το fb του Μεγάρου:

https://www.facebook.com/megaron.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ