ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ανθρωπισμός στο επίκεντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Ο ανθρωπισμός στο επίκεντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Τι είναι ποίηση; Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα το ερώτημα παραμένει αναπάντητο. Φέτος στα πλαίσια της ημέρας που γιορτάζει “τη στιγμή που οι λέξεις συναντιούνται πρώτη φορά” πλήθος εκδηλώσεων μας καλεί να αναρωτηθούμα ξανά από την αρχή. Μα τι είναι ποίηση;

Από τα ανοιχτά παράθυρα του Εθνικού στις αλληλέγγυες δράσεις

Σε μια εκδήλωση γεμάτη από συμβολισμό, το Εθνικό Θέατρο ανοίγει απόωε από τις 20:00 έως και τις 22:00) τα παράθυρα της Αγίου Κωνσταντίνου και προσκαλεί το κοινό σε μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη λυρισμό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου και μπροστά από το κτίριο Τσίλλερ.

Έλληνες ποιητές της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς, ηθοποιοί και καλλιτέχνες θα διαβάσουν ποιήματα της επιλογής τους από τα παράθυρα του κτιρίου Τσίλλερ, ενώ οι φοιτητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου θα τους συνοδεύσουν μουσικά με μελοποιημένους στίχους. Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο σκηνοθέτης και μουσικός Κώστας Γάκης ενώ τις απαγγελίες θα ανοίξει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Ποιήματα επίσης θα διαβάσουν οι Κώστας Παπαγεωργίου, Παντελής Μπουκάλας, Γιώργος Χρονάς, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Λυδία Κονιόρδου, Δημήτρης Λιγνάδης, Καριοφυλιά Καραμπέτη, Μπέτυ Αρβανίτη, Ρένη Πιττακή, Δημήτρης Ημελος, Μαρία Ναυπλιώτου, Στάθης Λιβαθινός και πολλοί άλλοι.

ΠΟΙΙΜΑΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Επίκαιρο, καίριο, συγκεκριμένο το σχόλιο του Ντίνου Σιώτη εκ μέρους του Κύκλου Ποιητών, αναφερόμενος στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου, που θα είναι αφιερωμένη στους πρόσφυγες και θα εορταστεί στη Στοά του Βιβλίου με τη συμμετοχή 36 ποιητών. “Η ποίηση μπορεί να απευθύνεται στο άπειρο και την αιωνιότητα αλλά ταυτόχρονα έχει τα πόδια της στο έδαφος και εναρμονίζεται με τον σφυγμό και τα νοήματα της εποχής, δεν μπορούμε να μην είμαστε ευαίσθητοι σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας”.

Δίνοντας το παρόν στο θέμα της αλληλεγγύης και της συμπατράστασης οι Έλληνες ποιητές συλλέγουν “βρεφικές και νηπιακές τροφές που θα καταλήξουν στο λιμάνι του Πειραιά και τις οποίες όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να συγκεντρώνουν στη Στοά του Βιβλίου τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στις 7 το βράδυ, αλλά και σε 31 πόλεις και νησιά της Ελλάδας, όπου θα πραγματοποιηθεί παρόμοια εκδήλωση”, πρόσθεσε ο κ. Σιώτης.

Από τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκίδα, τα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας, τον Βόλο, την Καλαμάτα, τη Λάρισα, ώς το Ηράκλειο, την Κέρκυρα, τη Λάρισα, την Πάτρα, την Τρίπολη, τη Σάμο συνολικά 36 σημαντικοί ποιητές θα διαβάσουν από “Ενα ποίημα για τους πρόσφυγες”. Οι εκδηλώσεις στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα, σε 30 πόλεις και νησιά της Ελλάδας και σε 30 χώρες, γίνονται σε συνεργασία με το PEN International, το World Poetry Movement, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Δίκτυο Εθελοντών RefugeesWelcome GR.

"ο πόνος, του κόσμου αδερφός..."Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Χοροθέατρο Ήρος Άγγελος - Γιατροί του ΚόσμουΜία μουσικ...

Posted by Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Michael Cacoyannis Foundation on Monday, March 21, 2016


Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με το Χοροθέατρο Ήρος 'Αγγελος και τους Γιατρούς του Κόσμου διοργανώνουν μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στους πρόσφυγες ως ελάχιστη συνεισφορά μνήμης και θέλησης. Αντί εισιτηρίου οι θεατές καλούνται να προσφέρουν φάρμακα και τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν στο ισόγειο του Ιδρύματος Κακογιάννη ( Πειραιώς 206, Ταύρος) και τα οποία θα παραδοθούν στους Γιατρούς του Κόσμου.

Στο πρώτο μέρος της μουσικής βραδιάς, ο λόγος των ποιητών γίνεται εργαλείο για να θυμίσει ακόμα μια φορά αυτά που μας ενώνουν με όλους όσους βιώνουν την προσφυγιά: Σεφέρης, Ρίτσος, Ελύτης, Αναγνωστάκης, Κατσαρός και τόσοι ακόμα.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς που είναι αφιερωμένο στον ποιητή Μάνο Ελευθερίου, θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματά του, ερμηνευμένα από τους συνθέτες τους.

Συμμετέχουν οι: Στέλλα Αντύπα, Αντώνης Βαρθαλίτης, Σπύρος Βέργης, 'Αρης Βλάχος, Γιώργος Βλάχος, Κατερίνα Γεωργάκη, Βερόνικα Δαβάκη, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Αναστασία Έδεν, Χριστίνα Κουλουμπή, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιώργος Λεούσης, Έλενα Μιχαλάκη, Θοδωρής Οικονόμου, Αντώνης Παπαδάκης, Στέλλα Παπαδημητρίου, Κάρμεν Ρουγγέρη, Μαριέττα Σαββανή, Παναγιώτα Τσίτσου, 'Αγγελος Χονδρογιάννης και φοιτητές από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Σκηνοθετική επιμέλεια: Πέτρος Γάλλιας.

Ο κατάλογος με τα αναγκαία, που κατάρτισαν οι Γιατροί του Κόσμου περιλαμβάνει :

-Φάρμακα: Αντιβιώσεις (ενηλίκων και παιδικές), αντιβηχικά σιρόπια, φαρμακευτικά σκευάσματα για το στομάχι, παυσίπονα, δερματολογικές αλοιφές / κρέμες, κρέμες βρεφικής προστασίας (για το σύγκαμα), ηλεκτρολύτες, φαρμακευτικές καραμέλες για το λαιμό για ενήλικες και παιδιά, παυσίπονα, αμπούλες φυσιολογικού ορού (ρινικές πλύσεις), εισπνεόμενα, κολλύρια, Urobox (ουροσυλλέκτης/δοχείο από το φαρμακείο).

-'Άλλα είδη: Μπιμπερό, είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνια και οδοντόβουρτσες για παιδιά και μεγάλους, μωρομάντηλα), αδιάβροχα για ενήλικες και παιδιά, μικρά μπουκάλια νερό και πλαστικά ποτήρια, καινούργιες κάλτσες/όχι μεταχειρισμένες (για παιδιά και μεγάλους)

-Τρόφιμα: γάλα σε σκόνη 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας, μπισκότα (όχι με κρέμα και σοκολάτα), ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι, ελαιόλαδο, χυμός τομάτας, βρεφικά γάλατα, καφές, ζάχαρη, γάλα εβαπορέ

Επιπλέον το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά, γιορτάζει μαζί τις Παγκόσμιες Ημέρες Ποίησης και Θεάτρου. Στις 19:00, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου) πραγματοποιείται εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των Βασίλη Παπαβασιλείου, Στάθη Λιβαθινού, Γιάννη Μετζικώφ, Ακύλλα Καραζήση, Φένιας Παπαδόδημα, Τιτίκας Δημητρούλια, Κώστα Βασαρδάνη, Μάρθας Φριντζήλα, Παναγιώτη Τσεβά.

Τι είναι ποίηση; Ας ρωτήσουμε έναν ποιητή. Τι είναι ποιητής; "Αυτός ο κάποιος που σκέφτεται κάτι άλλο” όπως απάντησε ο Βίκτωρ Ουγκώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ