ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαγωνισμός διηγήματος για τα 150 χρόνια από την άφιξη του σιδηροδρόμου στην Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμός διηγήματος για τα 150 χρόνια από την άφιξη του σιδηροδρόμου στην Αλεξανδρούπολη
Facebook/Thanasis Stamoulis

«Ιστορίες του Σταθμού και του Τρένου», είναι το θέμα του λογοτεχνικού διαγωνισμού που διοργανώνουν οι «Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης», με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την άφιξη του σιδηρόδρομου στην Αλεξανδρούπολη.

Η κατασκευή του σιδηρόδρομου που άρχισε το 1871, είναι συνυφασμένη με τη δημιουργία και την άνθιση της πρωτεύουσας του Έβρου, δίνοντάς της, από τα τέλη του 19ου αιώνα, τη δυνατότητα διασύνδεσης με τα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα και συμβάλλοντας στην εξέλιξή της σε διαμετακομιστικό κόμβο και διασυνδετήρια πύλη ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Ασίας.

Στόχος του διαγωνισμού, όπως προσδιορίζεται από τους διοργανωτές του είναι «μέσα από τη δημιουργία, συλλογή και δημοσίευση διηγημάτων και αφηγήσεων να συμβάλλουμε στην ενεργοποίηση της συλλογικής μας μνήμης και την επανασύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το παρελθόν της, αναδεικνύοντας τον ρόλο του τρένου και του σταθμού, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της ταυτότητας της πόλης».

Η προθεσμία αποστολής λήγει στις 15 Μαΐου 2021 και απευθύνεται «σε όσους γράφουν στην ελληνική γλώσσα, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής και εθνικότητας και χωρίς όριο ηλικίας. Οι συμμετέχοντες μπορούν ν' αναπτύξουν βιωματική ή μυθοπλαστική αφήγηση και απαραίτητη προϋπόθεση είναι το διήγημα να περιλαμβάνει τη λέξη τρένο.

Το διήγημα θα πρέπει να έχει τίτλο, να μην υπερβαίνει τις 1200 λέξεις (γραμματοσειρά Times Roman 12, διάστιχο 1,5). Να μην έχει συμμετάσχει σε άλλο διαγωνισμό και να μην έχει εκδοθεί ή δημοσιευτεί σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, ν' αποτελεί δηλαδή πρωτότυπο έργο και να μην προσβάλει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων, ενώ ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετέχει μ' ένα διήγημα».

Η υποβολή θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά στη διεύθυνση filoigallikoustathmou@gmail.com και στο θέμα θα αναγράφεται «Συμμετοχή στο διαγωνισμό διηγήματος». Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν η συγγραφέας και ιστορικός, Μαριάννα Κορομηλά, η δημοσιογράφος και συγγραφέας, Σωτηρία Μαραγκοζάκη και ο Δρ. Ελληνικής Φιλολογίας και μέλος Ε.Δ.Ι.Π. του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, Θανάσης Κούγκουλος. Τα αποτελέσματα θ' ανακοινωθούν στις 15 Ιουνίου 2021 και τα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν θα δημοσιευτούν σε ειδική έκδοση-αφιέρωμα υπό τον γενικό τίτλο του διαγωνισμού.

«Αφήστε πίσω τα καλλωπιστικά στοιχεία και τα άλλα σχολικά στερεότυπα κι ακολουθείστε με συνέπεια τις ράγες: μνήμη-φαντασία-ταλέντο-έμπνευση και ειλικρίνεια….», καλεί τους εν δυνάμει συμμετέχοντες στο διαγωνισμό η ομάδα «Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ