ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καβάλα: Οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης εμπνέουν τους μαθητές

Καβάλα: Οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης εμπνέουν τους μαθητές
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης αποτέλεσαν την έμπνευση για τους μαθητές της Α' τάξης του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, προκειμένου να δημιουργήσουν μια εικονική επιχειρηματική πρωτοβουλία, που στόχο έχει να πληροφορήσει τα παιδιά για τον αγώνα της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας, μέσα από μια δημιουργική και άκρως διασκεδαστική διαδικασία, όπως είναι η ζωγραφική.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος επιχειρηματικότητας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων /Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece), όπου συμμετέχει τα τελευταία χρόνια το σχολείο τους, δημιούργησαν μια πρωτότυπη εικονική επιχείρηση με το χαρακτηριστικό τίτλο: «Color Learning».

Η πρωτότυπη αυτή εικονική επιχειρηματική δραστηριότητα των μαθητών περιλαμβάνει την έντυπη και ψηφιακή δημιουργία ενός μπλοκ ζωγραφικής, του «Heroes Palette», με ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, τους οποίους τα παιδιά καλούνται να χρωματίσουν. Την ίδια στιγμή, στο μπλοκ υπάρχουν και πολλά παιχνίδια, όπως σταυρόλεξα και κρυπτόλεξα με περιεχόμενο από το 1821, που απευθύνεται σε μικρά παιδιά.

Συνολικά 17 μαθητές της Α' λυκείου μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος Αναστασία Τσακμάκη, Στέλλα Μαντατζή και Μαρία Μουτάφη δούλεψαν ομαδικά και κατάφεραν, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, να δημιουργήσουν μια ενδιαφέρουσα εικονική επιχείρηση παραγωγής μπλοκ χρωμοσελίδων και παιχνιδιών με πρόσωπα και θεματολογία από την Ελληνική Επανάσταση.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσακμάκη, «η επέτειος της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων συνέβαλε στο να καταλήξουν τα παιδιά σ' αυτή την ιδέα. Είναι αλήθεια πως υπάρχουν στην αγορά πολλά μπλοκ με δημοφιλείς παιδικούς ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, της αρχαίας ελληνικής ιστορίας ή ακόμα και γνωστών καρτούν. Δεν υπήρχε όμως κάτι ανάλογο για τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. Έτσι, μέσα από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων τα παιδιά κατέληξαν στη δημιουργία του "Heroes Palette"».

Πώς εξοικειώνονται τα παιδιά με την ελληνική ιστορία

«Το μπλοκ αυτό με τις χρωμοσελίδες και τις δραστηριότητες», επισημαίνει η κ. Τσακμάκη, «δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την επανάσταση και τους πρωταγωνιστές της με όμορφο και διασκεδαστικό τρόπο. Σε αυτό συμβάλουν τόσο οι γενικότερες πληροφορίες που υπάρχουν στην αρχή του μπλοκ για το 1821 όσο και το κείμενο με βιογραφικά στοιχεία που συνοδεύει κάθε ήρωα που τα παιδιά καλούνται να χρωματίσουν με τις μπογιές και τη φαντασία τους. Νομίζω ότι με τον τρόπο αυτό εξοικειώνονται γύρω από την ελληνική ιστορία και παροτρύνονται να τη γνωρίσουν καλύτερα. Επιπλέον, κινητοποιούνται και οι γονείς προς αυτή την κατεύθυνση, αφού είναι σίγουρο πως στα παιδιά θα δημιουργηθούν ερωτήσεις και προβληματισμοί καθώς θα ζωγραφίζουν τους ήρωες και θα παίζουν με το μπλοκ "Heroes Palette", οπότε θα απευθυνθούν στους γονείς τους για να λάβουν απαντήσεις».

Η κ. Τσακμάκη δεν κρύβει πως ειδικά φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και με κλειστά τα σχολεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο συντονισμός της παραπάνω δράσης ήταν δύσκολος.

Όλες οι συναντήσεις, οι επικοινωνίες και γενικότερα η δουλειά που απαιτήθηκε για τη σύσταση της δικής τους εικονικής επιχείρησης έγινε μέσω διαδικτύου. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, «με θέληση, συνεργασία, επίμονη και υπομονή, οι μαθητές κατάφεραν να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους και να την παρουσιάσουν».

Ο πανελλήνιος διαγωνισμός για την ανάδειξη της καλύτερης εικονικής επιχείρησης θα γίνει στις 12 Ιουνίου, ωστόσο μέχρι τις 9 Απριλίου όσοι το επιθυμούν μπορούν να ψηφίσουν το καλύτερο promo video για τη δημιουργία της μαθητικής εικονικής επιχείρησης, μπαίνοντας στο σύνδεσμο https://jagreece.org/promovoting/.

Φέτος συμμετέχουν συνολικά 55 εικονικές μαθητικές επιχειρήσεις από ισάριθμες ομάδες σχολείων από ολόκληρη την Ελλάδα. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 17 Απριλίου.

Ο διαγωνισμός του εκπαιδευτικού προγράμματος επιχειρηματικότητας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece) τελεί υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και πραγματοποιείται κάθε χρόνο με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ