ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ισπανία μπλοκάρει δημοπρασία πίνακα που αποδίδεται στον Καραβάτζιο - «Είναι μη εξαγώγιμος»

Η Ισπανία μπλοκάρει δημοπρασία πίνακα που αποδίδεται στον Καραβάτζιο - «Είναι μη εξαγώγιμος»

Η κυβέρνηση της Ισπανίας μπλόκαρε την πώληση σε δημοπρασία ενός πίνακα ο οποίος αποδίδεται στο σπουδαίο ζωγράφο της Αναγέννησης Καραβάτζιο. Το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε «μη εξαγώγιμο» τον πίνακα που θα έβγαινε σε δημοπρασία στη Μαδρίτη, την Πέμπτη 8 Απριλίου.

Ο πίνακας είναι μία ελαιογραφία, η οποία μέχρι σήμερα αποδιδόταν σε κάποιον μαθητή της σχολής του Καραβάτζιο και είχε ως αρχική τιμή εκκίνησης μόλις 1.500 ευρώ.

«Τελικά ο πίνακας ενδέχεται να αποδίδεται στον Καραβάτζιο», τον περίφημο Ιταλό ζωγράφο της Αναγέννησης, σύμφωνα με σχετικό άρθρο της εφημερίδας El Pais.

Ο πίνακας αποσύρθηκε από τη δημοπρασία, όπως επιβεβαίωσε ο οίκος δημοπρασιών Ansorena που είχε αναλάβει την πώλησή του. «Ειδικοί μελετούν επί του παρόντος το έργο», πρόσθεσε, «προκειμένου να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για έργο του ίδιου του Καραβάτζιο».

Ένας άλλος -διάσημος- πίνακας του Καραβάτζιο, «Η Ιουδήθ αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη», είχε ξεχαστεί στο πατάρι ενός σπιτιού στην Τουλούζη, στη νότια Γαλλία. Οι ιδιοκτήτες τον ανακάλυψαν τον Απρίλιο του 2014, όταν προσπάθησαν να επιδιορθώσουν μια διαρροή νερού. Κάτω από το παχύ στρώμα της σκόνης, ένας εκτιμητής κατάφερε να διακρίνει ζωηρά χρώματα και μια εκφραστική εικόνα που του φάνηκε γνώριμη. Μετά από αρκετούς μήνες, ο εμπειρογνώμονας Ερίκ Τουρκέν το απέδωσε στον Καραβάτζιο. Κάποιοι ειδικοί το αμφισβήτησαν, όμως η αξία του εκτιμήθηκε στα 120 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ