ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΥΠΠΟΑ: Η πορεία των έργων εκσυγχρονισμού στο Ωδείο Αθηνών

ΥΠΠΟΑ: Η πορεία των έργων εκσυγχρονισμού στο Ωδείο Αθηνών
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Για την πορεία των εργασιών εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων στο Ωδείο Αθηνών, που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ, ενημερώθηκαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στον χώρο του Ωδείου.

Παρόντες στην επίσκεψη ήταν επίσης ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος, ο Πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών Ν. Τσούχλος ο οποίος έκανε και την ξενάγηση στο εργοτάξιο, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης και υπηρεσιακά στελέχη όλων των εμπλεκόμενων φορέων υλοποίησης.

Το έργο αποπεράτωσης και εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ωδείου Αθηνών, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής μέσω ΕΤΠΑ και εντάσσεται στον Θεματικό Στόχο «Προστασία Περιβάλλοντος - Φυσική και Πολιτιστική Κληρονομιά» στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 06 «Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής στο Αστικό Περιβάλλον».

@ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πρόκειται για ένα έργο που εκκρεμούσε για δεκαετίες και τώρα με τη συνδρομή και της Περιφέρειας Αττικής, μπαίνει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του.

Οι εργασίες προβλέπουν την αποπεράτωση του αμφιθεάτρου δυναμικότητας 600 θέσεων, μαζί με τους βοηθητικούς χώρους και του υπόγειου πειραματικού πολυχώρου τύπου black box δυναμικότητας 200 θέσεων, το οποίο θα μπορεί πρόσθετα να μετατρέπεται εύκολα σε 4 συνεδριακές αίθουσες με δυνατότητες συνένωσής τους.

Παράλληλα προβλέπεται η αποπεράτωση των ευρύχωρων φουαγιέ και η διαμόρφωσή τους σε χώρους εκθέσεων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, η μετατροπή του ισογείου προς την οδό Ρηγίλλης σε cafe και χώρο εστίασης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών/χρηστών των χώρων του Ωδείου, η διαμόρφωση του β υπογείου της βόρειας πλευράς σε κέντρο μουσικής τεχνολογίας, χώρο υποστήριξης της νεανικής πολιτισμικής επιχειρηματικότητας και χώρο ανάπτυξης του distance learning στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης.

Επιπρόσθετα ο Περιφερειάρχης Αττικής, κατά την επίσκεψη του στο Ωδείο, υπέγραψε την τροποποιητική πράξη πρόσθετης χρηματοδότησης του έργου, ύψους 790.000 ευρώ, με στόχο τη ψηφιοποίηση και αρχειοθέτηση του πολύτιμου Ιστορικού Αρχείου του Ωδείου, ο όγκος του οποίου ανέρχεται σε 830.000 σελίδες.

Μετά το πέρας της επίσκεψης η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε:

«Ένα πολύ σημαντικό έργο για την Αθήνα, για την Αττική, αλλά και για τον Πολιτισμό, επιτέλους βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του. Η παρέμβαση που γίνεται αυτή τη στιγμή στο Ωδείο Αθηνών είναι εξαιρετικά σημαντική, προφανώς για το ίδιο το Ωδείο, αλλά κατ' ουσίαν κλείνει μία εκκρεμότητα δεκαετιών της ελληνικής πολιτείας. Είναι μία εκκρεμότητα που υφίσταται από τη δεκαετία του '70, καθώς είναι υποχρέωση του ελληνικού κράτος να ολοκληρώσει τις υποδομές του Ωδείου, στο πλαίσιο σύμβασης ανάμεσα στο Ωδείο Αθηνών, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, εδώ συντελείται ένα έργο 7.000.000 ευρώ, το οποίο αφορά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων και την ψηφιοποίηση του αρχείου του Ωδείου. Στο ποσόν αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε άλλα 2.300.000 ευρώ, τα οποία αφορούν σε ένα έργο ενταγμένο στο Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας του ΕΣΠΑ, το έργο «Σχεδιασμός, Οργάνωση και Λειτουργία της Στέγης των Ελληνικών Ιδεών». Ένα έργο, το οποίο εντάχθηκε το 2018 και ξεκίνησε να υλοποιείται στα τέλη του 2019 από υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Επομένως, και στην περίπτωση του Ωδείου Αθηνών, έχουμε ένα έργο το οποίο συμβάλλει στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας. Έχουμε όλοι την υποχρέωση να προσφέρουμε κάτι περισσότερο σε αυτή την πόλη.

Μετά την ολοκλήρωση της Εθνικής Πινακοθήκης, φθάνει στο τέλος του και το έργο της αποπεράτωσης και του εκσυγχρονισμού του Ωδείου Αθηνών. Στην ουσία, και με τους άλλους πολιτιστικούς χώρους που υπάρχουν σε άμεση γειτνίαση στην περιοχή – το Βυζαντινό Μουσείο, το Λύκειο του Αριστοτέλους, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, την Εθνική Πινακοθήκη και το Μέγαρο Μουσικής σε μικρή απόσταση– δημιουργείται ένας πολιτιστικός πυρήνας, πολύτιμος για τη φυσιογνωμία της Αθήνας. Συγχρόνως, δημιουργείται ένας πολύ σημαντικός αναπτυξιακός πόλος για την ίδια την πρωτεύουσα. Θέλω να ευχαριστήσω το Ωδείο Αθηνών για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει, την Περιφέρεια Αττικής, το Υπουργείο Ανάπτυξης και όλους τους παρόντες, τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο για τη συνεχή υποστήριξη τους στα έργα του Πολιτισμού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ