ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Υβριδικά από 25-28 Νοεμβρίου

18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Υβριδικά από 25-28 Νοεμβρίου
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Υβριδικά -ψηφιακά και στο φυσικό της χώρο στη HELEXPO- με βασική θεματική τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, τιμώμενη τη γερμανόφωνη λογοτεχνία και για δεύτερη χρονιά υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα πραγματοποιηθεί η 18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου 2021.

«Πλέον υπηρετούμε τις ανάγκες δυο μεγάλων κατηγοριών κοινού: του μεγάλου αριθμού επισκεπτών που αγαπά, επισκέπτεται και παρακολουθεί τη ΔΕΒΘ στην πόλη της αλλά και του ευρύτατου και πολυπληθούς διεθνούς διαδικτυακού κοινού», σημειώνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Α. Κούκης.

Η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε στη 17η ΔΕΒΘ και η εξ αποστάσεως συμμετοχή ειδικών προσκεκλημένων μέσα από στούντιο και ψηφιακές πλατφόρμες θα αξιοποιηθούν και φέτος, πριν και κατά τη διάρκεια της ΔΕΒΘ, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα νέο, πρωτοποριακό πρότυπο προβολής του βιβλίου.

Πρωτεύουσα θέση στη φετινή Έκθεση θα έχει η θεματική του 1821, αλλά και συζητήσεις που αποτυπώνουν προβληματισμούς από την κεντρική σκηνή της ευρύτερης κοινωνικής επικαιρότητας. Στους στόχους του ΕΙΠ συμπεριλαμβάνεται η ανανέωση και επέκταση της παιδικής γωνιάς, η διοργάνωση μαθητικού συνεδρίου για να ενισχυθεί το φιλαναγνωστικό ενδιαφέρον των εφήβων, η ενίσχυση της συνάντησης των μεταφραστών και του φεστιβάλ νέων λογοτεχνών με Masterclasses καθώς και η εμπλοκή όσο γίνεται περισσότερων φορέων της Θεσσαλονίκης.

Το ΕΙΠ έχει ήδη συγκροτήσει ειδική συμβουλευτική ομάδα με σκοπό την ανανέωση της διοργάνωσης, την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και την ανάδειξη του πληγωμένου, λόγω της πανδημίας, χώρου του βιβλίου.

Η μετάθεση της Έκθεσης το Νοέμβριο έγινε εξαιτίας των περιορισμών τους οποίους επιβάλλει η πανδημία του COVID-19 ώστε με την πρόοδο των εμβολιασμών να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν η πραγματοποίησή της με τη φυσική παρουσία εκδοτών, συγγραφέων, εικονογράφων, μεταφραστών και αναγνωστών, που είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Η 18η ΔΕΒΘ πραγματοποιείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ- HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ